Recension: 9 Liv av Ralf Novak och Anita Santesson

Foto DIKKO

Strax innan jag gick på påskledighet damp det ner två böcker i brevlådan. Den ena var 9 Liv av Ralf Novak och Anita Santesson och den andra var 5768 visningar på youtube som kommit ut i en en nyutgåva. 9 Liv är en uppföljare på boken 5768 visningar på youtube. Så min påslektyr mellan fisket och skoterkörningen under påsken var dessa två böcker.

9 Liv av Ralf Novak och Anita Santesson

Boken 9 Liv är en uppföljare på 5768 visningar på youtube.

För att läsa 9 Liv står behöver man inte ha läst den första boken, för 9 Liv står helt klart för sig själv. Boken handlar om familjen Roos, som tillhör Resandefolket, de har legat ute med husvagnen hela sommaren. Huvudpersonen Rosita är barn i familjen Roos och är en tjej som är med i ett band. Hon känner att hon möts med en större respekt efter att hon och bandet blivit en en viral succé, vilket är det som berättas om i 5768 visningar på youtube. Hennes känsla är att hon går från att ha varit utstött till att mötas av andra med ett större intresse och en vilja att lära känna henne, och till och med TV uppmärksammar dem och vill ha med henne och bandet. Men på vägen hem från semestern hopar sig problemen för Rosita. Vi får följa Rosita i hennes vardag och som ”kändis”. Och hur hon som tonåring, i denna nya värld av kändisskap, behöver svara på frågor om Romernas situation och vilka Romer hon känner samhörighet med. Stora frågor och en stor sak att axla som tonåring. Rosita svarar att:

”Alltså jag går bara i åttan och Romernas situation är en väldig stor fråga”.

I boken 9 Liv finns en verklighetsförankring och en igenkänningsfaktor i de miljöbeskrivningar som författarna målar upp. En extra stor igenkänningsfaktor för mig personligen är beskrivningen av sången som utbryter när de åker bil. Boken har dessutom inslag på svensk romani vilket skapar en genuinitet i boken som känns äkta trots att boken är en fiktiv roman.

Även om 9 Liv är en ungdomsbok har jag som Resande och vuxen stor behållning av boken som är lättläst och både läsvärd och engagerande.

Britt-Inger Hedström Lundqvist
britt-inger@dikko.nu
Blogg:  Essentiellt


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS