I Sverige avböjer regeringen att kommentera det aktuella läget men Tobias Billström, utrikesminister, följer läget med intresse och ser läget som allvarligt.
Wagnergruppens uppror är ”bara början” i en turbulent tid för Ryssland. Det skriver Mykhailo Podolyak, rådgivare till Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, på Twitter.
Efter att Rysslands president Vladimir Putin hållit sitt tal till nationen där han kallade Wagnergruppens övertagande av Rostov-on-Don för ett ”beväpnat myteri” och ”förräderi” postades ett uttalande på Wagnergruppens Telegramkanal. Där utmanar det privat legoknektsbolaget Rysslands president Vladimir Putin.
”Putin gjorde fel val. Desto värre för honom. Snart har vi en ny president”, skriver man.
Den ryske presidenten Vladimir Putin lovade i sitt tal att krossa det väpnade myteri som den upproriske legosoldatchefen Jevgenij Prigozjin startat. Prigozjin sa sig ha tagit kontroll över en stad i söder som en del av ett försök att avsätta militärledningen. Den dramatiska vändningen ser ut att utveckla sig till den största inhemska krisen som Putin har ställts inför sedan han beordrade en fullskalig invasion av Ukraina – som han kallade en ”särskild militär operation” – i februari förra året.
Wagnergruppen har vänt sina styrkor mot Ryssland
EU antar nya sanktioner mot Ryssland
Med anledning av Rysslands aggression mot Ukraina antar EU nya sanktioner mot Ryssland. Det är det andra sanktionspaketet som antas under Sveriges EU-ordförandeskap. Fokus ligger på åtgärder som begränsar Rysslands tillgång till europeisk teknik och som motverkar att sanktionerna kringgås via tredjeland.
– Förstörelsen av Kachovka-dammen visar brutaliteten i Rysslands krig mot Ukraina och dess förakt för civila liv och infrastruktur. Det visar också på behovet av att EU ökar trycket på Ryssland och genom de nya sanktionerna stryper vi den ryska statens inkomster och krigsförmåga ytterligare. Sverige har varit drivande i detta arbete, säger utrikesminister Tobias Billström.
Det nya paketet kommer att ytterligare begränsa Rysslands tillgång till teknik och industrivaror som används i vapensystem. Paketet innehåller även åtgärder som motverkar att sanktionerna kringgås, för att sådana produkter inte ska nå Ryssland via mellanhänder. Även förbuden mot tillträde till EU-hamnar och transitering av varor genom Ryssland utökas.
Utöver de ekonomiska sanktionerna utvidgas sanktionslistningarna med cirka 100 personer och enheter. Sanktionerna riktas bland annat mot personer som varit delaktiga i bortförandet av ukrainska barn, mot militära och politiska beslutsfattare samt mot företag som stödjer eller verkar inom militärindustrin.
Detta är det andra sanktionspaketet som antas under Sveriges EU-ordförandeskap. Sveriges roll har varit att leda diskussionerna mellan medlemsstaterna och få till stånd en överenskommelse om sanktionerna, som antas genom enhällighet.
Källa: regeringen.se
FOI har gjort en rapport om det första året av krig i Ukraina.
Russia᾽s War Against Ukraine and the West: The First Year
Över ett år efter det utökade kriget i Ukraina är Ryssland svagare än innan, mera beroende av Kina och länderna i Rysslands närområde har ett större handlingsutrymme. Men Ryssland kommer inte att avsluta kriget eller försöka reparera relationerna till västvärlden enligt en ny antologi från FOI.
FOI har sedan länge ett Rysslands- och Eurasienprojekt (RUFS) som studerar rysk militär förmåga och utvecklingen inom politik, ekonomi och samhälle i Ryssland samt utvecklingen i Rysslands närområde. Experterna från RUFS har nu skrivit antologin Russia’s War Against Ukraine and the West: The First Year.
Rysslands invasion av Ukraina är en vändpunkt, inte bara för Ukraina och Ryssland och deras relationer med resten av världen, utan också för den globala säkerheten i ett långsiktigt perspektiv. Denna antologi är ett försök att identifiera de viktigaste politiska, ekonomiska, och militära konsekvenserna av den ryska invasionens första år. Fokus ligger på konsekvenserna för Ryssland, dess grannländer, och internationell säkerhet. Denna antologi gör tre huvudsakliga observationer under det första krigsåret. Den första är att anledningarna bakom Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina har mindre att göra med Ukrainas politiska utveckling, utan handlar mer om den ryska politiska ledningens uppfattning om Ryssland som stormakt. Den andra observationen gäller risken för eskalering. Hittills har kriget utkämpats under premisserna att en direkt konflikt mellan Ryssland och Nato bör undvikas, och att kärnvapen inte ska användas. Om någon av dessa ifrågasätts uppstår en betydande risk för eskalering – både geografiskt, och vad gäller konfliktens intensitet. Den tredje observationen är att oavsett hur kriget i Ukraina utvecklas, kommer Rysslands konfrontation med Väst att bli långvarig.
Redaktionen
redaktionen@dikko.nu
Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046
Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61
IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS