Romer är en särskilt utsatt grupp i krigets Ukraina

piqsels.

Nyheterna berättar om hur ett sjukhus för barn och mödrar har bombats. Vi ser bilder på människor i chock som har mist sina nära. Romska frivilligorganisationer i Europa varnar för att det kan förekomma diskriminering av romer både i Ukraina och i gränsländerna. Man kräver en större tydlighet från EU-kommissionen kring frågor som rör de europeiska minoriteter och hur de ska skyddas i konfliktens spår.

Sverige betalar ut extra 100 miljoner i kärnstöd till UNHCR för att hjälpa människor på flykt

Det har rapporterats om rasism i mottagandet

Journalister från flera olika länder har rapporterat om att det sker en selektering av vilka som får gå ombord på tågen som ska ta dem ut ur landet till nya länder. Människor har bryskt motas bort från tågen av speciella vakter. FN:s flyktingorgan UNHCR uppskattar att det finns det mellan 200.000 och 400.000 romer i Ukraina. Dessa människor saknar ibland identitetshandlingar. De befinner sig nu mitt i ett krig och flyr för att sätta sig i säkerhet. Utan id-handlingar finns risken för att de utsätts för diskriminering, menar ERGO, paraplyorganisationen för romska frivilligorganisationer i Europa. ERGO har nu tillsammans med andra romska frivillorganisationer krävt en tydlighet kring vad som gäller för gruppen flyktingar utan identitetshandlingar.

Skellefteå förbereder sig för att kunna ta emot flyktingar från Ukraina

Bagir Kwiek arbetar som samordnare på Kungliga biblioteket med romska resursbibliotek (tidigare länsambassadör på Kulutrrådet) han har under den senaste veckan prata med med romska organisationer i gränsområden till Ukraina.

Både inne i Ukraina och när de lyckas ta sig ut kan romska flyktingar stöta på problem. Senast i går fick jag höra att en busschaufför vägrat ta med sig en grupp romer från gränsen. Antiziganismen är traditionellt stark i de här länderna, säger Bagir Kwiek i en intervju i DN

De flesta flyktingar är på väg till Polen, i den polska staden Przemyśl, några kilometer från den ukrainska gränsen, har den före detta stormarknaden Tesco blivit ett interneringscenter för flyktingar. Det är hit bussarna transporterar människorna från Medyka-gränsövergången. Bland flyktingarna finns det romer, enligt romea.cz

Vi är från Kharkov. Vi flydde därifrån och lämnade allt vi hade där, inklusive våra hus, säger en ukrainsk romsk kvinna till ROMEA TV.

Hon väntar på resten av familjen som är på väg och sedan ska de bestämma vart de ska åka härnäst. Det som är tydligt är att de vill inte återvända till Ukraina.

Krigets fasor är nära, det pågår ett krig i vår trädgård

Mer än två miljoner människor har redan flytt Ukraina

I Sverige förbereder kommuner sig för att ta emot flyktingar från Ukraina. Inom några månader ska 30 000 platser stå klara för att ta emot de som kommer enligt migrationsverket. Vi ser nu den snabbast växande flyktingkrisen i Europa sedan andra världskriget. idrottshallar, lagerlokaler och andra utrymmen som tillfälligt kan användas för att härbärgera de tusentals som är på till vårt land.

Roma in a war struck Ukraine: An interview with Nataliia Tomenko

EU tog den 4 mars beslut om att för första gången någonsin aktiverat det så kallade massflyktsdirektivet på grund av att den massiva tillströmning av fördrivna personer från Ukraina. Direktivet innebär att dessa personer får tillfälligt uppehållstillstånd och arbetstillstånd i max ett år, med möjlighet till förlängning som mest totalt tre år. Personer som beviljas tillfälligt skydd enligt massflyktsdirektivet har rätt till i princip samma insatser som asylsökande.

Stöd romska barn och ungdomar i Ukraina
Ukraina – våra akuta insatser räddar liv, Röda korset
Akut hjälp till Ukraina! Din gåva dubblas UNHCR

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS