Sverige betalar ut extra 100 miljoner i kärnstöd till UNHCR för att hjälpa människor på flykt

pixabay

Mot bakgrund av de ökade flyktingströmmarna och den allvarliga humanitära situationen i Ukraina och omvärlden, meddelade biståndsminister Matilda Ernkrans i dag att ytterligare 100 miljoner kronor betalas ut i form av kärnstöd till FN:s flyktingorgan (UNHCR).

UNHCR hjälper utsatta människor som befinner sig på flykt eller i flyktinglika situationer och är på plats i Ukraina och dess grannländer. Genom kärnstödet bidrar Sverige till att UNHCR snabbt kan gå in med nödhjälp i kriser runtom i världen, och förse människor med bland annat tak över huvudet, mat, vatten och sjukvård.

Rysslands invasion av Ukraina har orsakat en flyktingkris med över två miljoner människor som redan tvingats fly, och det riskerar att fördubblas. Samtidigt är rekordmånga människor på flykt i världen. UNHCRs roll att förse människor med mat och tak över huvudet är livsavgörande, och därför gör regeringen nu ytterligare en utbetalning på 100 miljoner kronor till UNHCR, säger biståndsminister Matilda Ernkrans.

Mot bakgrund av den allvarliga humanitära situationen i Ukraina meddelade regeringen den 27 februari att Sverige gör en ytterligare utbetalning på 50 miljoner kronor. I och med beskedet den 9 mars om ytterligare en utbetalning uppgår kärnstödet till UNHCR för 2022 till totalt 888 miljoner kronor, avslutas pressmeddelande.

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS