Skellefteå förbereder sig för att kunna ta emot flyktingar från Ukraina

Foto Per-Henrik Bartholdsson

Skellefteå kommun, berättar i ett pressmeddelande att de följer noga utvecklingen i Ukraina och förbereder sig för att antalet flyktingar nu kommer att öka. Sedan tidigare finns en etablerad samverkan med olika aktörer då kommunen har lång erfarenhet av att ta emot nyanlända familjer, vuxna och ensamkommande barn.

Det är fruktansvärt det som pågår i Ukraina och säkerhetsläget i Europa har förändrats drastiskt. Och som vanligt är det barnen som är mest utsatta i en sådan här kris. Jag tänker givetvis på barnen i Ukraina, men också i Sverige och i Skellefteå, då många unga kan känna stor oro och vilsenhet inför vad som nu sker, säger Linda Larsson, avdelningschef för individ- och familjeomsorgen.

EU har aktiverat massflyktsdirektivet som innebär att personer från Ukraina ska erbjudas ett omedelbart och tidsbegränsat uppehålls- och arbetstillstånd i EU:s medlemsstater. När Migrationsverket anvisar människor att bosätta sig i Skellefteå kommun aktualiseras vårt uppdrag.

Skellefteå kommun har en nära samverkan med Migrationsverket och Länsstyrelsen. I dagsläget handlar det om att hålla oss uppdaterade om läget samt att ha en krisberedskap.

Vi arbetar också med beredskapen inom kommunen för att kunna möta människor som behöver vårt stöd. De största utmaningarna är att snabbt kunna erbjuda boende och skola, säger Linda Larsson.

Händelseutvecklingen i Ukraina påverkar även det säkerhetspolitiska läget i vår omvärld. Skellefteå kommun följer utvecklingen noga och har nära samverkan med andra aktörer. För att hålla en god beredskap bevakas händelsen ur flera olika perspektiv.

Hur kan du hjälpa till?

Det är många, såväl privatpersoner som företag, som hör av sig till kommunen för att höra hur de kan hjälpa till. Vi vill hänvisa till de många olika frivillig- och intresseorganisationer som ordnar stöd åt Ukraina, här eller på plats i landet. På senare tid har det även startats upp många stödgrupper på Facebook.

Vi ser ett fantastiskt engagemang hos skellefteborna! I dagsläget är viljan att hjälpa större än efterfrågan, men det kan snabbt förändras. Så jag hoppas att engagemanget håller i sig över tid för vi vet inte hur länge den här krisen kommer att pågå, avslutar Linda Larsson.

I kommunens föreningsregister hittar du kontaktuppgifter till de lokala frivilligorganisationerna:

Föreningsregister – Interbook (skelleftea.se)

Ta del av information från trovärdiga källor

Vid en tid som denna är det viktigt att vara källkritisk och att söka information och följa informationsflöden hos trovärdiga nyhetsmedier, myndigheter och andra källor.

Krisinformation.se

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS

1 Trackback / Pingback

  1. Romer är en särskilt utsatt grupp i krigets Ukraina – Magasin DIKKO

Kommentarerna är stängda.