Demonstrera för Ukrainas romer på 1 maj

Västerås Korsängsgärdet kvarteret Folkets Park. Arosparken 1:a maj på 1970-talet. Västmanlands läns museum

Det kom en uppmaning till magasin DIKKO och en önskan att vi skulle ta upp ett specifikt ämne. Har du något du vill att vi ska skriva om eller har du själv skrivit ihop något som du tycker är viktigt? Har du ett ämne som du tycker är viktigt att belysa? Skriv till redaktionen@dikko.nu

Demonstrera för Ukrainas romer på 1 maj är den uppmaning som vi fick i ett mail.

Jag skulle vilja att ni publicerar att alla Romer ska ut och demonstrera den Första Maj för Romers rättigheter och för Romerna i Ukraina. Att staterna runtom använder de pengarna som finns till alla på flykt, även till Romarna.

Hämta ut romerna från Ukraina

Romer på 1 maj

Katarina Taikon och hennes syster Rosa, demonstrerade på första maj för att alla svenskar – det vill säga även andra Romer – skulle få samma rätt. Deras krav om rätten till bostad och rätten till skolgång för Romerna fick stor uppmärksamhet, men det dröjde långt in på 1960-talet innan det blev verklighet.

Budskapen i en 1 maj- demonstration speglar ofta dagsaktuella frågor och därför är uppmaningen från vår skribent inte helt orimlig sak att demonstrera om. Romers flykt från Ukraina är en högaktuell fråga som borde uppmärksammas mer och där kan vi Resande/Romer visa vår solidaritet med Ukrainas Romer.

1 maj

1 maj är arbetarrörelsens internationella högtidsdag och den har firats sedan 1890. Initiativet till den första demonstrationen togs av Andra internationalen, som då krävde åtta timmars arbetsdag. 1 maj har också kommit att firas till åminnelse av Haymarketmassakern 1886.

1 maj firas runt om i världen av olika vänsterorganisationer, partier och fackföreningar med demonstrationer och möten. Det har funnits ett varierande utbud av orsaker till vad det demonstreras mot. I skuggan av kalla kriget handlade det mycket om förbud mot atomvapen, även om alla inte var emot. Under 50-talet demonstrerades det för allmän tjänstepension, vilken röstades igenom 1959 och genomfördes året därpå.

1 maj blev en allmän helgdag 1939. Året efter det ställdes demonstrationerna in efter tyskarnas ockupation av Norge och Danmark. I stället genomfördes ett medborgartåg över partigränserna.

Kanske var det då de övriga partierna i Sverige började se poängen med en demonstrationsdag. I Sverige har dagen blivit en dag för demonstrationer för de flesta svenska partier. För även Piratpartiet, F!, SD och KD har använt arbetarrörelsens dag för att manifestera. Liksom nazister. 

I tidningen Dagens Arena skriver åtta Muf-representanter i en debattartikel att:

Moderaterna måste stå upp för att vi har den bästa politiken såväl för de på som utanför arbetsmarknaden och markera att vänstern inte har ensamrätt till arbetarnas högtidsdag, första maj.

Så vem vet, kanske kommer 1 maj i år gå från att ha haft den dominerande färgen av rött till att bli en palett av färger i rött, brunt, blått, grönt och rosa.

Källor: minoritet.se arkiv, Wikipedia, Dagens Arena

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS