Ukraina: ”En katastrof för mänskliga rättigheter”

Foto: Anna Beermann

Den 9 april samlades närmare 500 personer på Sergels torg i Stockholm för att manifestera mot kriget i Ukraina. Människor samlades för att visa sin solidaritet med folket i Ukraina, och mot invasionen av Ukraina. Det var människorna från olika nationaliteter som träffades för att visa sitt stöd för det Ukrainska folket.

Det kom fram mycket känslor under manifestation. Känslor som framkallade tårar, ilska, frustration och rädsla. Men man såg också solidaritet, kramar, vänskap och kärlek blandat med tårar som föll, ilska som trängde fram, den saknad som kändes, och den rädsla som kriget orsakade tillsammans med ropen ”Slava Ukraini”, leve Ukraina.

Roma in a war struck Ukraine: An interview with Nataliia Tomenko

Människor gestaltade de tragiska händelser som skett i Kramatorsk genom att lägga sig på marken. Mot slutet av demonstrationen kom en blodig kvinna till scenen för att synliggöra hur människor drabbas. Hon ville visa all den sorg som ukrainare går igenom under kriget. Kvinnan gick sedan tillsammans med andra aktivister genom stan för att uppmärksamma de händelser som pågår i Ukraina.

”En katastrof för mänskliga rättigheter”

Anna Johansson, generalsekreterare Amnesty Sverige som var en av talarna menade att det som händer i Ukraina är ”en katastrof för mänskliga rättigheter”.

Runt om i välden visar människor sitt stöd för Ukraina och det ukrainska folket på olika sätt, band annat genom manifestationer. Det manifesterades och kommer att manifesteras på fler ställen i Sverige och runt om i världen.

Foto: Anna Beermann

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu

Demonstrera för Ukrainas romer på 1 maj
Ukraina: Kriget på marken och i media, med sanna och osanna berättelser
Situationen i Ukraina väcker gamla minnen
Romer i Sverige uppmanar hjälporganisationer i Ukraina att rapportera diskriminering och rasism
Solidariteten med Ukrainas befolkning är stor och stark
Romer är en särskilt utsatt grupp i krigets Ukraina
Stygglingar som skor sig på krigets flyktingar
Krigets fasor är nära, det pågår ett krig i vår trädgård


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS