Solidariteten med Ukrainas befolkning är stor och stark

Illustration Lillemor Holmlund

Det som händer nu har gjort att man gör skillnad på de som flydde tidigare och de som flyr nu. Trots att det även tidigare handlade om Putins bomber som massakrerade ett land. Den gången öppnade inte Sverige sin famn för att hjälpa människorna som bombades.

För vem minns inte uttalanden som ”Stäng gränsen – Tingsryd är fullt” (SD), på bilden fanns inte en människa i närheten. Eller skylten med ”Vi kräver flyktingstopp” (M) som prydde den gula rapsåkern. Men också uttalanden som ”Håll gränsen” och att de som kommer är en ”kulturell belastning”.

Jimmy Åkesson (SD) åkte själv ner till gränsen mellan Grekland och Turkiet, pandemivåren 2020, med budskapet att Sverige inte har ”kapacitet att ta emot fler”. Det herr Putin gör nu är samma sak som han gjorde tidigare i Syrien, (det kriget startade 2011 och vem vet om det är slut eller om det fortsätter). Då gjorde Putin en grusplan av Ghouta och Aleppo, den här gången är det Charkiv och Mariupol.

Vad har förändrats?

Är det för att det är valår eller har empatins låga börjat pyra hos de partier som varit mest emot ta emot flyktingar? Innan kriget bröt ut var Åkesson helt på det klara med att hans parti inte ville ta emot flyktingar från Ukraina. Han berättar i SVT:s 30 minuter, i februari 2022, att han inte tycker att Sverige ska ge asyl åt ukrainska flyktingar om det skulle bli krig. Han vill inte heller, på en direkt fråga, välja mellan Biden och Putin.

Moderaterna har varit helt inne på en stramare flyktingpolitik och att de som kunde tänkas få skydd kanske inte skulle ha rätt till förmåner och bidrag.

Valårstider

Men i valårstid ska syndaren vakna, det gäller i alla fall att hänga med i opinionssvägningarna. Sen behöver vi också tänka på om vi, gud förbjude, själva skulle bli anfallna. Vem hjälper oss om inte vi hjälper andra? Ryssland har hotat Sverige med repressalier om vi visar oss intresserade av att gå med i NATO. Nu har den mest förhärdade flyktingsmotståndaren blivit omvänd och gått över till slogans om ”Refugees welcome” och blivit flyktingkramare.

Men det finns fortfarande olikheter bland de nya flyktingvännernas syn på folk och folk, deras spirande empati räcker inte till alla. Vi hör hur man selekterar bort vissa på vägen ut ur Ukraina, till exempel så ges inte afrikanska utbytesstudenter, eller de från Indien, eller Romer samma flyktinghjälp som andra. På samma sätt selekterar SD och M vid gränsen till Sverige. Det är fortfarande skillnad på de som flydde från Syrien och de som flyr från Ukraina. Det vi kan hoppas på är att vi inte inför någon selektering vid svenska gränsen utan att flyktingstatus gäller ALLA som flyr från Ukraina.

EU har aktiverat massflyktingsdirektivet

Berättelser om solidariteten med Ukrainas befolkning strömmar in. Företag och privatpersoner skänker pengar för att hjälpa till. Många länder i världen stänger sina verksamheter i Ryssland och restriktionerna håller på att isolera landet.

Viljan att hjälpa fortsätter att inge hopp i en värld där gravida och barn på sjukhus bombas, där människor blir utan mat och vatten och kvinnor och barn flyr medan männen stannar kvar för att strida.

Illustration Lillemor Holmlund

I Sverige har flyktingmotståndet vänt och vi gör oss beredda att ta emot flyktingarna från Ukraina. Över två miljoner har flytt hittills och Europa står inför den enskilt största flyktingströmmen sedan andra världskriget.

Det känns skönt att politiker i Sverige trots allt öppnar upp Sverige för att ta emot människor i nöd, i synnerhet när de flesta som flyr är kvinnor och barn.

Britt-Inger Hedström Lundqvist
britt-inger@dikko.nu
Blogg: Essentiellt


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS