Ukraina: Kriget på marken och i media, med sanna och osanna berättelser

Romea.cz

Romer i Ukraina vittnar om diskriminering under flykten från den ryska invasionen. Det finns berättelser hur familjer delats upp och blivit utspridda, eller haft svårt att få plats på flyktingboenden. Förutom det krig som finns på marken finns det ett krig i media, med sanna och osanna berättelser.

Det sprids bland annat bilder på människor som är fasttejpade vid lyckstolpar där det påstås att det är Ukrainska romer som förnedras. Människorna förnedras på olika sätt till exempel blir de slagna och piskade, både med och utan kläder och i de filmer och bilder som varit mest förekommande så har de målade med grön färg. Många är, med rätta, upprörda över behandlingen.

Efter att ha pratat med romer från Ukraina har magasin DIKKO fått reda på att det inte enbart handlar om romer på dessa filmer/bilder. Utan det handlar om alla som misstänks för att stjäla, oavsett etnicitet. Det finns idag en oro hos Ukrainare att om dessa filmer delas utan ett sammanhang kommer det väcka mer hat än nödvändigt.

I kölvattnet av kriget har vi alla krigsbrott som begås och Amnesty International har samlat in bevis för att civila i Ukraina har dödats i urskillningslösa attacker i Charkiv och Sumy Oblast. De har dokumenterat ett luftangrepp som dödade civila som köade för mat i Tjernihiv och har samlat in bevis från civila som lever under belägring i Charkiv, Izjum och Mariupol

Rysslands krig mot Ukraina fortsätter, och Amnesty kommer fortsätta att dokumentera kränkningar av mänskliga rättigheter och den internationella humanitära rätten. Du kan hitta allt som Amnesty publicerat så här långt här, och ett urval på svenska här

Krig är fruktansvärt och på nyheterna kan vi höra att det kommer rapporter om att våldtäkter i den Ryska invasionens framfart som en del kriget. Att våldta och sexuellt utnyttja människor som vapen i krigs- och konfliktdrabbade områden har förekommit sedan urminnes tider och ska alltid fördömas oavsett vilken sida som utför våldtäkten.

För det är viktigt att komma ihåg, precis som med de förnedrande filmerna är inte bara ryska styrkor som våldför sig sexuellt. I en stad i västra Ukraina, polisanmälde till exempel en kvinnlig lärare att en ukrainsk soldat släpat in henne i skolbiblioteket och försökt våldta henne, rapporterar The Guardian. Och oavsett vilken sida som utför övergreppen eller diskrimineringen så är det fel.

Svenska åklagare vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet har inlett en förundersökning för att kunna utreda misstankar om krigsförbrytelse i Ukraina. Åklagarna uppmanar personer som blivit utsatta för eller bevittnat våld mot civila i Ukraina att ta kontakt med polisens enhet för utredning av krigsbrott, meddelas i ett pressmeddelande.

Det här är krigsbrott. Den som bevittnat eller själv blivit utsatt för våld mot civila i Ukraina kan kontakta polisens enhet för utredning av krigsbrott.

Det är viktigt men svårt med källkritik när man läser om kriget i Ukraina här kommer några snabba saker att tänka på som MSB har tagit fram.

  • Vem ligger bakom informationen? Kan du hitta den ursprungliga källan?
  • Varför finns informationen? Fundera på hur budskapet vill förändra ditt tänkande och agerande.
  • Vad är det för information du använder och vem tjänar på att du sprider den?
  • Hur gammal är informationen? Är den fortfarande relevant?
  • Hur fick du tag på informationen? Kommer den från en källa som är pålitlig och som tidigare har levererat bekräftad information?
  • Kontrollera om du kan hitta informationen i andra källor. Information från endast en källa måste behandlas med stor försiktighet Verkar informationen vara ”för bra för att vara sann” så är den oftast det
  • Sök efter information som inte bekräftar din nuvarande ståndpunkt för att undvika att du endast letar efter info som förstärker din nuvarande åsikt

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS

1 Trackback / Pingback

  1. Ukraina: ”En katastrof för mänskliga rättigheter” – Magasin DIKKO

Kommentarerna är stängda.