Wagnergruppen har vänt sina styrkor mot Ryssland

Bostadshus vars mittenparti förstördes helt av ryska luftangreppen mot Borodjanka, Ukraina den 2 mars 2022. Foto Amnesty

Vladimir Putin talat till nationen efter att Jevgenij Prigozjin, ledare för den paramilitära gruppen Wagner, vänt sina styrkor om Ryssland. Prigozjin hävdar att Ryssland har attackerat gruppen, rapporterar AFP. I ett uttalande säger Prigozjin att den ryska militära ledningen beordrat en attack på Wagnergruppens läger.

Vladimir Putin sa i sitt tal till nationen, i morse, att:

– Vi måste förena våra krafter inför fienden. Oenigheter måste överges. Det vi ser nu är förräderi”.

Putin menade att Wagners soldater har deltagit i befrielsen av Donetskegionen, men att de nu har svikit Ryssland. Han menar i sitt tal att det är förräderi mot det egna folket och uppger att Prigozjin nu utreds för att ha uppmanat till myteri.

– Vi kommer att svara med full kraft och alla skyldiga till upproret kommer att ställas till svars, försäkrade Putin.

Detta har hänt:

Under midsommarhelgen har Wagnergruppen har tagit kontroll över militärbaser i södra Ryssland och hotar röra sig mot Moskva. Det skett en eskalering av relationen mellan Rysslands legosoldatgrupp Wagner och den ryska militären. Prigozjin säger också att gruppen kommer att hämnas efter attacken. Bland annat lovar han att ”stoppa” den ryska militära ledningen.

  • Wagnergruppens ledare Jevgenij Prigozjin menar att den ryska armén för att ha genomfört en robotattack mot hans styrkor, vilket det ryska försvarsministeriet förnekar.
  • Wagnerledaren ska efter attacken ha ”förklarat krig mot Ryssland försvarsministerium” i ljudmeddelanden på Telegram.
  • Prigozjin säger att hans styrkor har kommit in i Ryssland från Ukraina.
  • Säkerheten har skärpts i bland annat Moskva och i staden Rostov-na-Donu, cirka 100 km öster om den ukrainska gränsen.

Wagnergruppen säger sig har gjort framsteg i Ryssland och de påstår också att det har tagit kontroll över ytterligare militära anläggningar i Voronezjregionen i centrala Ryssland, nära gränsen till Ukraina.

På Wagners Telegramkanal uppges det också att de har fått över ryska soldater på sin sida.

Källa: Reuters, ky News, Yle,se och Tv4.se

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS