Regeringskansliets Romska referensgrupp: Borhan Ibishi 

Magasin DIKKO har ställt frågor till några personer som finns med i Regeringskansliets Romska referensgrupp och kommer presentera reportagen under rubriken Regeringskansliets Romska referensgrupp och personens namn.

Först ut i den här reportageserien är Borhan ibishi. Han uppger att han är ursprungligen från Jugoslavien med rötter i både Kosovo och Bosnien. Borhan har bott i Sverige sedan tidigt 1997. Idag är han bosatt i Örebro och är anställd i Örebro kommun arbetar med LSS (Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade). Borhan talar 6 olika språk och är även utbildad undersköterska inom psykiatrin.

På sin fritid umgås han främst med sin familj och stöttar dom i deras vardagssysslor, träffar min flickvän, vänner och skriver gärna ner sina tankar och känslor. Borhan har även börjat skriva på en självbiografi och en barnbok som han tänker publicera framöver när tillfället tillåter.

– Det här är mitt första år som referensgruppsdeltagare i den romska referensgruppen. Jag fick höra genom en romsk radio och Facebook sida att regeringen sökte efter deltagare för den romska referensgruppen och jag sökte helt spontant in för att jag vill gärna veta hur man arbetar med sakfrågan. Kort därpå fick jag ett mail från kansliet att jag hade blivit antagen som deltagare och kände faktiskt att nu får jag äntligen se höra hur experterna och regeringen arbetar med Antiziganism,

Nu har första mötet varit. Hur kändes det att vara med i de här sammanhanget?

– Till min förvåning i första mötet med alla deltagare samt dom olika aktörerna i regeringen, var stämningen ganska livlig och normal så att säga, alla fick dela sina tankar, känslor angående en rad olika viktiga frågor och det kändes som att här kan faktiskt skillnaden ske, här kan vi påverka och ta nytta utav varandra för en ljusare framtid för vårt folk.

Vad var det viktigaste skälet till att du tackade du ja till att vara med?

Självklart vart det viktigaste skället till att jag tackade ja, folket, mitt kära folk som har så mycket potential och krigarsjäl i oss, vi har klarat oss genom eld och djupa vatten i millennium. Jag anser att romer har inom genom alla tider fått stå ut och härda människans girighet och egoistiska sätt att leva som i sin tur ledde till att vi aldrig fick en plats som vi kalla vårt.

Vilka förväntningar har du?

– För att vara helt reko så vet jag att ändra den allmänna synen på det romska folket kräver nästintill ett mirakel, men jag vill också tillägga att vi i referensgruppen tillsammans med regeringen och europaparlamentet arbetar med inkludering och jag anser att det är vägen ur förtryck och fördomar emot Romer.

Vilka frågor är viktiga för dig och ditt engagemang?

– Som jag tidigare nämnde så anser jag att inkludering i all dess former är oerhört viktigt för mig. Låt oss vara med att förändra och förbättra framtiden för oss alla, vår kunskap och intuition är näst intill gudomlig och har genom tiderna tagit oss fram genom förtryck och rent utsagt ondska.

– Vi behöver komma ut i arbetsmarknaden våga visa oss och säga att vi är Romer.
När jag exempelvis gör något eller råkade imponera någon i min vardag eller i min arbetsmiljö så är jag snabb med att säga att jag är Rom, för att på något sätt vill lyfta oss Romer. Vad jag helt enkelt menar är att anställ oss, låt oss utbildas. Så vi kan tala får vår sak vara mer inkluderade i samhället och vara produktiva.

På vilket sätt tror du att den Romska referensgruppen kommer att kunna påverka? I vilka frågor? Eller på vilket sätt?

– Som jag har uppfattat det så har vi den Romska referensgruppen i uppgift att komma med input och insikt, med det kan jag tänka mig att experterna samt regeringen och europaparlamentet får en bredare kunskap om vad det är vi exakt behöver för att successivt minska förtrycket och lätta på assimileringen.
Också tycker jag att de egna initiativen vi utför är oerhört viktiga. När vi lyfter visa frågor och har samråd med olika myndigheter för att förtydliga, redogöra lagen för dem olika aktörerna som brister i kunskap om dom specifika lagen som gäller det Romska folket och vad vi egentligen har rätt till, det tycker jag vi gör bra.

Finns det något annat som du tycker är viktigt att ta med.

– Jag vill jag tillägga att jag tycker alla föreningar och andra som har med Romska folket att göra specifikt i Sverige ska på något sätt träffas tillsammans årligen för att tala om framtiden och regeringens sätt att arbeta samt ta del utav dom olika resurserna tillsammans och dela på ansvaret inkludera och främja Romska folket/kulturen.

Innehållet är inte tillgängligt.
Vänligen tillåt cookies genom att klicka på ”Godkänn” i bannern
Beslut-Forordnanden-i-Regeringskansliets-romska-referensgruppLadda ner

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS