Reportage| 30 år efter Nicolae Ceaușescus försvann som diktator. Nu uppdaterad!

Ceausescus hus i Rumänien pexels.com

UTRIKES| 30 år efter diktaturens fall hemsöks Rumänien ännu av brotten som begicks av Ceaușescu-regimen. Rumänien idag är ett av EU:s fattigaste länder. Ojämlikheten i landet är hög, levnadsstandarden är relativt låg och korruptionen i statsapparaten är utbredd.

Det är 30 år sedan Nicolae Ceaușescu och hans fru Elena avrättades efter att ha suttit nästan 25 år vid makten. En folkmobb stormade centralkommitténs byggnad den 25 december 1989.

Precis som i resten av Östeuropa föll kommunismen 1989. I Rumäniens fall gick det blodigt till. Ceaușescu var en hårdför kommunistdiktator. Aktuellt Fokus uppmärksammar också att det är 30 år sedan med en artikel av Glenn Möllergren där han skriver:

Rumäniens mest “liberala” parti, USR, vill ha tioåriga fängelsestraff för människor som visar upp “kommunistiska symboler” offentligt. Och partiets lokala borgmästare tänker rensa sin stad på romer i vad han kallar “städning” av stadskärnan. Samtidigt vägrar företrädare för USR svara på journalisters frågor. Läs hela artikel här.

I ett samtal med Albert Dandos menar han att:

USR är inte alls de ”mest ”liberala” parti i Rumänien”. Faktiskt är deras största problem är att dom har inte ett ideologi. Deras lagförslag är inte unik. Social Demokraterna (PSD) själva hade en sånt förslag tidigare. Och PNL också. Och det gick inte. Alla vet. Det går emot konstitutionen.
I artikel 4 från USRs lagförslag står att:
”Tillverkning, försäljning och spridning av kommunistiska symboler bör straffas med fängelse mellan 3 månader och 3 år och förbjud av visa rättigheter. I artikel 3 är nämnd ett straff mellan 3 och 10 år för att ”upprätta, organisera och utveckla en kommunistisk organisation och genomföra extrema aktiviteter(…).”

Under 80-talet var Rumänien inte bara fattigt, utan också en extremt förtryckande regim. Säkerhetstjänsten Securitate satte skräck i alla, censuren var förhärskande och socialpolitiken var totalitär. Till exempel så var abort totalförbjudet, familjen kunde straffas genom att de fick betala straffskatt. Ceaușescu var besatt av att ha en hög nativitet.

Mödrar med mer än fem barn fick faktiskt ett högre bidrag, men inget straff om de inte överskred denna siffra. Unga gifta par som inte hade några barn var skyldiga att betala en skatt på 10% av sin månatliga inkomst. Senare inrättades också en ”celibatskatt” för unga män, säger Albert Dandos som en rättelse i artikeln.

Det har nu gått 30 år sedan Rumänien blev av med sin diktator men skuggorna av hans välde är fortfarande som ett spöke som stryker omkring i landet. Det finns fortfarande enorma palats som Ceaușescu lät bygga och världens näst största administrativa byggnad tornar upp sig över Bukarest. Citykärnan med sina stora hus gör att man som människa känner sig liten. Vilket också var syftet. Förebilden till staden fanns i Nordkoreas huvudstad Pyongyang.

Spåren efter Ceaușescu finns även ute på landsbygden. På tåget från huvudstaden upp till bergen i Transylvanien passeras ort efter ort där de övergivna industriernas skriker om förfall. Bredvid ligger de halvfärdiga hotellen som aldrig användes.

Romer i Rumänien har efter Ceaușescu fall hamnat mer och mer i fokus för ständigt våldsammare attacker. Deras hem har blivit vandaliserade och nerbrända, de behandlas som paria och har blivit slagna av medborgargarden. Polisen arresterar dem och sen blir de slagna i cellen. De har blivit jagade från by till by och är inte välkomna tillbaka. Romer har förlorat sina liv, sin egendom, sin säkerhet och de som kan försöker ta sig där ifrån.

Britt-Inger Hedström Lundqvist
britt-inger@dikko.nu