Reportage| Ronny Lundins musikaliska möten genom livet

privat bild

Ronny Lundin föddes en höstdag för 65 år i Skara som andra barnet i en syskonskara som så småningom skull bli sex barn, fyra pojkar två flickor. Ronny har präglats av musik under hela sin uppväxt och hans främste läromästare och inspirationskälla var hans morbror. Morbrodern sjung 50-tals musik, rock och country. Men hela Ronnys släkt var musikaliska och musiken utövades främst på sommaren. För då samlades alla tillsammans och instrumentet togs fram, det var gitarrer, dragspel och munspel. Sen sjungs och spelades det, man åt och drack, i en otrolig gemenskap.

Så den musiken jag sjunger eller skapar är formad av alla musikaliska möten under min uppväxt, allt från resandesånger till rock och country, säger Ronny.

Hur började din karriär?

Mitt första offentliga framträdande var i skolan vid matbespisningen på lördagar. Jag sjöng och fick betalt. Lördagarna var min favoritdag dels fick jag sjunga och sen fick jag betalt. Det var alltid samma sång, Regniga natt.

Vem/vilka har varit dina förebilder?

Förebilden och den som betytt mest för mig inom musiken, har bara varit en, min morbror. Han hade det jag ville ha, rösten, han var en otrolig sångare med ett brett register. Han klarade av en bit över tre oktaver med en röst som klingade vackert, det tog tid i livet innan jag nådde det registret. Han trakterade ett antal instrument och har klart varit en musikalisk förebild.

Vad är ditt roligaste artistminne?

När man tänker tillbaka på över 35 års framträdande så är det olika minnen som framträder. Men främst är det människorna, alla vänner man fått och alla gåvor. Jag har fått allt från små gitarrer, nallebjörnar till champagne.

Men ett minne är den man som kom fram kraftigt berusad och frågade om han kunde få ta med sig dragspelet nästa gång jag skulle komma. Jag tittade på mannen som såg ganska härjad ut, såg in i hans bedjande ögon och sa, ja visst.

Nästa gång jag spelade på samma ställe satt han redan på plats och vid sidan om sig hade han en stor resväska som jag misstänkte innehöll ett dragspel.

När jag endast spelat i 10 min kom han gående mellan borden med resväskan i släptåg. Han plockade upp dragspelet och jag frågade, vilken låt han vill spela? Spela på du, sa han, jag hakar på.

För att göra en lång historia kort, han spelade hela kvällen, han är faktiskt en av dom bästa dragspelarna jag känner. Ja, jag känner honom numera som en nykter alkoholist som fortfarande spelar dragspel.

Har coronaviruset påverkat ditt artisteri?

Corona har gjort att alla mina spelningar är inställda.

Vad har du för drömmar för framtiden?

Mina drömmar inför framtiden rör inte mig, utan mina fem barn och mina sju barnbarn, jag önskar att de ska få vara friska och nöjda. det är min önskan.

Berätta gärna något om dig själv som inte har med musiken att göra?

Sommar är den bästa tiden, den symboliserar frihet. Det är då man åker i vagnen. Och då ska man äta det bästa jag vet, grillad fläskben

Välj en favorit bland de sånger du sjunger.

Om jag skulle välja ut en sång som bli det en som är talande för mitt folk

Innehållet är inte tillgängligt.
Vänligen tillåt cookies genom att klicka på ”Godkänn” i bannern
romanotjavo

Tack Ronny Lundin för intervjun och din musik.

Britt-Inger Hedström Lundqvist
britt-inger@dikko.nu
Blogg: Essentiellt