Reprotage| Vad jobbar du med? Suss

privat bild

Detta är en reportageserie som har fokus på arbete/försörjning.

Suss är en kvinna som tänker positivt och har många bollar i luften. Hon är även en mamma och livskamrat och befinner sig ungefär i mitten av livet, det vill säga hon har passerat 40 och närmar sig 50 år. Hon tillhör resandefolket och bor i Boråstrakten samt Dalarna.

Vad arbetar du med? 

För tillfället arbetar jag inte. Jag har tidigare arbete som dam- och herrfrisör som även gör brud- och baluppsättningar. Piercar. Vaxar, löshårsinsättning så kallade extensions. Så jag arbetar med det mesta inom hårvård.

Hur länge har du arbetat med ditt nuvarande jobb?

Jag omutbildade mig för ca 16 år sen till frisör

Hur kom det sig att det blev just det arbetet?

Jag omutbildade mig på grund av en hästolycka. Jag fick min travhäst över mig och knäckte en del i kroppen och kunde inte fortsätta med mitt arbete som vid det tillfället var ridlärare, in/till ridning, turridning av hästar med mera. Jag blev hemma ett år efter olyckan och funderade vad jag skulle bli när jag blev. Jag hade ju alltid varit kreativ, gillat jobba med mina händer. Jag klippte lite kompisar och en väninna hade en salong så jag hade fått inblick i det yrket och tyckte att frisör verkade vara ett bra och fritt arbete. Och det är det. Inte en dag är lik den andre alltid nytt folk och nya idéer.

Vad har du arbetat med tidigare?

Jag har provat på många yrken och haft extra jobb. Började extrajobba som 14åring på helgerna i en färgbutik. Sen har det varit allt möjligt, kök, chark, kallskänka, bingovärdinna, guide, försäljning, olika stallar, eget, ridlärare, beridare, varvat med studier

På sin fritid berättar Suss att hon har börjat en kurs i språk som hon går några timmar i veckan. Sen försöker hon skriva lite då och då om sitt liv, kanske blir det en bok så småningom. Dessutom fotar hon och målar cini när inspiration faller på.

Vad tänker du om framtiden?

Jag hoppas kunna få må bra, göra saker jag trivs med ihop med min familj. Kanske återuppta ridning/körning och skaffa mig en häst eller två. Vill kunna köpa en mindre tomt utomlands och bygga ett mindre hus som ser ut som de gamla stenhusen gjorde förr. Det ska vara med en stor öppen spis, bjälkar inuti som syns, bara vit sten och trä fast funktionellt är ett mål jag vill kunna uppnå. Och sen ha huset som en fast punkt när jag reser. Jag mår bättre i varmare klimat. Tycker inte om kalla vintrar, fryser bara jag tänker på det.

Britt-Inger
britt-inger@dikko.nu