Måndag 8 april är det Internationella Romadagen. Det firas på stadsmuseet och på flera skolor runt om i Göteborg.
Internationella Romadagen arrangeras av Göteborgs stad i samråd med Göteborgs Stads råd för den nationella minoriteten romer. Även Romano Center i Väst finns på plats under firandet, som är öppet för alla.
Firandet den 8 april tar sin börjar klockan 12.30 på Gustav Adolfs torg med traditionsenlig flagghissning och blomsterceremoni.
– Efter att vi hissat flaggan, sjungit och det varit tal, går vi till Lejontrappan och lägger blommor i vattnet. Det var en tradition i gamla Indien när romerna bodde där, och vi har haft ceremonin under flera år i Göteborg, säger Nuri Selim, till Vårt Göteborg, som sitter i Göteborgs Stads råd för den nationella minoriteten romer, och har arbetat med att ta fram programmet.
Stadsmuseet öppnar sina dörrar klockan 13 och programmet inleds en halvtimme senare med tal av riksdagspolitikern Mariya Voyvodova (S) och Soraya Post från det romska rådet och Romano Center i Väst. Därefter visar man kortfilmer som skapats av unga romer i projektet Unga röster.
Men inte nog med det det blir även musik i form av Balkanbrass med Balkan Trubaci Skandinavija, och ett panelsamtal om synlighet av romsk historia, liv och kultur på stadens kulturinstitutioner.
– Årets tema för Romadagen är den romska kulturen. I samtalet kommer vi att prata om hur man kan skapa mer plats för den i staden. Det är viktigt att väcka en sådan debatt. Det är avgörande för att det ska finnas en plattform där romer visar sin kultur. Vi i romska rådet tycker att den romska kulturen syns väldigt dåligt i Göteborg, säger Nuri Selim, till Vårt Göteborg,
Kreativiteten kommer blomstra
Nuri Selim – som även är kapellmästare i det romska bandet Svarta Safirer och ordförande i den romska kulturföreningen med samma namn – gör sin andra period i Göteborgs Stads råd för den nationella minoriteten romer. Han menar att det fanns mer plats för den romska kulturen i staden, men att kulturen har försvunnit mer och mer från kulturinstitutionerna.
Därför kommer det bjudas på fika och de yngre besökarna kommer få möjlighet att skapa sin egen romska flagga i muséets foajé tillsammans med de vuxna som vill vara med i skaparglädjen
Skolorna uppmärksammar dag
– Vi brukar bjuda barnen på fika, spela romsk musik, och prata om den romska flaggan och vad den betyder. Vi hissar flaggan och spelar nationalsången, säger Nuri Selim till Vårt Göteborg
En av skolorna som kommer uppmärksamma dagen är Bergsjöskolan som kommer bidra med information, musik av Bosnia Express och gulashsoppa.
Fakta
Romer är en av Sveriges fem nationella minoriteter och romernas språk romani chib är ett av våra nationella minoritetsspråk. Inom den nationella minoriteten romer finns fler olika grupper som har olika språk/ varieteter och kultur. Romer har funnits i Sverige sedan 1500-talet och först på 60-talet fick romska barn börja gå i svensk skola efter en lång kamp om att få samma rättigheter till utbildning. Den svenska minoritetspolitiken ska ge skydd för de nationella minoriteterna och stärka möjligheterna till inflytande och stödja de historiska minoritetsspråken så att de hålls levande. Göteborgs Stad har en plan som stöttar, stärker och skyddar de nationella minoriteterna.
Läs mer: Göteborgs Stad – Göteborgs Stads råd för den nationella minoriteten romer
redaktionen@dikko.nu
Att vara en oberoende tidning kostar pengar därför använder vi oss av crowdfunding. Det innebär att människor med små eller stora summor hjälper till att finansiera vår verksamhet. Magasin DIKKOs insamlingen sker via swish: 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046
Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61
IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS