Romsk och samisk närvaro på Venedigbiennalen 2022

Konstnärerna Ulla Wiggen (foto: Margareta Bloom Sandebäck), Charlotte Johannesson (foto: Lotten Pålsson) och Britta Marakatt-Labba (foto: Elisabeth Ohlson)

Kriget i Ukraina ger ett tydligt avtryck i årets konstbiennal i Venedig. Rysslands paviljong ekar tomt och Ukrainas president Zelesnkyj öppningstalar.

Den 23 april öppnar ”The Milk of Dreams”, den 59:e upplagan av La Biennale di Venezia. Konstbiennalen i Venedig är den äldsta och av många ansedd som den viktigaste konstbiennalen i världen.

Konstbiennal i Venedig tänkte nog att genom årets upplagas kulle vi äntligen gå tillbaka till det normala efter pandemiuppehåll. Något som kriget i Ukraina effektivt satte stopp för det.

Det är många spännande konstnärer som ställer och lite nya grepp tas. Polackerna har till exempel valt en romsk konstnär, Małgorzata Mirga-Tas, som utställare. Hennes tolv vävda tablåer, är inspirerade av italienska fresker. De tolv vävda tablåerna representerar en månad i en polsk romsk familjs liv och vardag. Małgorzata Mirga-Tas utställning är inte så öppet kritiskt som den samiska utställningen är, men gemensamt är att de har en stor närvarokänsla.  

Sverige representeras av tre samiska konstnärerna – Maret Anne Sara, Anders Sunna och Paulina Feodoroff. Anders Sunna visa ett antal tablåer som berättar om hans familjs 50-åriga kamp med den svenska staten. Medan Maret Anna Saras installation med renhud och renkalvars kroppar är som symboler för återfödelse. 

Det är mycket glädjande att se hela tre unika konstnärskap representerade i La Biennale di Venezia, ett direkt resultat av Cecilia Alemanis expertbesök i Sverige. I förlängningen synliggörs svenskt konstliv, samt våra konstnärer verksamma i Sverige, säger Lena Malm, Programansvarig bild, IASPIS i ett pressmeddelande.

På många sätt är konstbiennal i Venedig nationernas konstarena, där de stolt tävlar mot varandra, men också granskas och nagelfars av minoriteterna.   

Office for Contemporary art i Norge (OCA) har huvudansvaret över utställningarna i den nordiska paviljongen, där de samiska konstnärerna Anders Sunna, Pauliina Feodoroff och Máret Ánne Sara kommer att representera Sápmi i The Sámi Pavilion

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS