Romska minoriteten – litteratur, språk och kulturhistoria

Foto Linda lundqvist

Det här är en av kurserna i ett paket på Digiteket med fokus på Sveriges nationella minoriteter och urfolket samerna.

Källa: digitek.se
DIKKO finns på FacebookTwitter, LinkedInTikTok och Instagram

Kursen är för dig som vill öka din kompetens och förståelse för den nationella minoriteten romer. Kursen strävar inte efter att vara heltäckande, utan fokuserar istället på specifika ämnen och områden, där olika perspektiv framhävs. Romska röster blandas med insikter från forskning och myndigheter.

Folkbiblioteken ska ägna särskild uppmärksamhet åt de nationella minoriteterna, bland annat genom att erbjuda litteratur på de nationella minoritetsspråken (bibliotekslagen 2013:801). Språklagen och barnkonventionen är ytterligare lagar som ger riktlinjer för och värnar de nationella minoriteterna och minoritetsspråken. Barns och ungas inflytande ska särskilt främjas (lag 2009:724 om nationella minoriteter och minoritetsspråk, förstärkt 1 jan 2019). Att synliggöra litteratur på minoritetsspråken i biblioteksrummen och att flagga på de nationella minoriteternas nationaldagar kan vara ett första steg. Men biblioteken kan göra så mycket mer, gärna tillsammans med minoriteterna! Med kunskap blir dialog och relationsskapande lättare. 

Inom området nationella minoriteter och bibliotek har det hänt mycket under de senaste åren. Via både Kungliga biblioteket och Kulturrådet erbjuds resurser och fortbildningsmöjligheter. Du kan med fördel vända dig till respektive resursbibliotek för nationellt minoritetsspråk med frågor och för att få råd och tips. Språkcentrum, en del av Institutet för språk och folkminnen (Isof), är en annan resurs under uppbyggnad. Vi som finns i den regionala biblioteksverksamheten hjälper såklart också gärna till!

Syfte

Syftet med kursen är att få ökad kunskap om Sveriges nationella minoritetspolitik, den nationella minoriteten romer och deras historia, språk och litteratur samt att få inspiration till att lyfta minoritetsarbetet på biblioteket. 

Ökad kännedom om och förståelse för den romska historien, språken och kulturen skapar förtroende och tillit i mötet med personer i minoriteten. Det är grundläggande för att kunna uppfylla uppdraget att ägna dem särskild uppmärksamhet samt vara ett stöd för språkrevitalisering.

Kunskapsmål

När du är klar med den här kursen kommer du att ha fått:

  • kunskap om Sveriges nationella minoritetspolitik och den romska strategin
  • kännedom om romernas historia och antiziganism
  • kännedom om vilka romska grupper och språk som finns i Sverige
  • ta del av personliga erfarenheter av att vara rom i Sverige
  • kunskap om romsk litteratur/berättarkultur
  • förslag på vad biblioteken kan göra för att synliggöra romerna, deras språk och historia.

Kursens upplägg

Kursen innehåller totalt 6 lektioner och 14 filmer. Filmerna är mellan 6 och 45 minuter långa. Varje lektion inkluderar ett antal filmer, korta sammanfattningar av dessa samt diskussionsfrågor och förslag på fördjupningsmaterial. Kursen avslutas med en repetition av kunskapsmålen samt tips på vidare läsning och användbara verktyg och webbsidor för både barn och vuxna.

Om utbildningsmaterialet

Det här är en av kurserna i ett paket med fokus på urfolket samer och nationella minoriteter. Första lektionen är densamma i alla kurser. 

Här hittar du kursmaterialet

Urfolket samerna – litteratur, språk och kulturhistoria

Utbildningsmaterialet är framtaget av de regionala biblioteksverksamheterna i Västernorrland, Jämtland Härjedalen, Västerbotten och Norrbotten i samverkan med den romska minoriteten. Så här får du använda innehållet på denna sida

Här hittar du kursmaterialet

redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar därför använder vi oss av crowdfunding. Det innebär att människor med små eller stora summor hjälper till att finansiera vår verksamhet. Magasin DIKKOs insamlingen sker via swish: 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS