Ungt Arv är en ny serie fristående dokumentärfilmer från UR som kastar ljus på unga individers relation till deras nationella minoritetsarv och dess påverkan på deras liv. Den första dokumentärfilmen, 100% same, följer artisten Saara Hermansson som utforskar sitt samiska arv efter en uppväxt där mycket av den samiska kulturen saknades. – Ju äldre jag blev desto mer upptäckte jag fattades, säger Saara i dokumentären.
Premiär: tisdag den 6:e februari (samernas nationaldag) på UR Play.
Saara Hermansson har deltagit i den samiska motsvarigheten till melodifestivalen, Sami grand prix, tre gånger och vunnit två. Senast våren 2023 med jojken Goeksege, men kort efter segern med jojken kom kritiken. Skarpa röster sa att Saara inte var tillräckligt mycket same för att ställa upp i tävlingen, och att jojken inte var tillräckligt traditionell. I Filmen 100% same berättar Saara sin historia om varför hennes släkt fick ett avbrott i det samiska arvet, varför återtagandet av det samiska varit så viktigt för henne, hur hon påverkats av kritiken och var hon står i sin samiska identitet idag.
– I vår familj kunde vi inte prata samiska, vi hade inga koltar och vi var inte renskötare. Är jag verkligen same då, frågar sig Saara i dokumentären.
När filmaren Helene Näslund träffade Saara Hermansson första gången för 7 år sen hade Saara precis börjat återta sin samiska identitet. Sedan dess har hon med sin musik blivit en självklar röst inom Sapmi. Dessutom har hon återtagit sitt språk och undervisar idag andra i sydsamiska.
Dokumentärfilmerna inom konceptet Ungt Arv utforskar ämnen som identitet, historia, språk, kultur och framtid ur unga människors perspektiv. Serien kommer att bestå av fem fristående dokumentärer som skildrar unga människor som tillhör olika minoritetsgrupper i Sverige.
– Ungt Arv har som mål att öka medvetenheten om nationella minoriteter bland unga och att väcka reflektion kring unga människors identitet både inom och utanför de porträtterade minoritetsgrupperna. Vi tror att deras berättelser kommer att berika samhällsdialogen och bidra till en djupare förståelse av det mångkulturella Sverige, säger Helene Näslund, filmare och producent på UR.
För förhandstitt på 100% same, vänligen kontakta pressansvarig på UR.
Om Ungt Arv
Under 2024 kommer fler titlar släppas inom Ungt Arv. Näst på tur är dokumentärfilmen Soldaten som skildrar Katja som är Sverigefinne (premiär den 22/2) och som bestämmer sig för att göra militärtjänst i finska Karelen. Under året kommer även dokumentärer som berör den judiska, romska och tornedalska kulturen ur ungas perspektiv att släppas.
UR:s utbud för Sveriges nationella minoriteter
Enligt sändningstillståndet ska UR sända program på de nationella minoritetsspråken finska, jiddisch, meänkieli, romani chib och samiska, samt på svenskt teckenspråk. UR:s innehåll på minoritetsspråk utgår från användarnas behov inom utbildning- och folkbildning. Programutbudet är både språkstärkande och språkutvecklande samt bidrar till att höja kunskapen om språken. Programutbudet för nationella minoriteter är anpassat för olika åldrar, olika kunskapsnivåer och för olika pedagogiska sammanhang. UR har ett särskilt fokus att tillgodose behoven för barn och unga.
redaktionen@dikko.nu
Att vara en oberoende tidning kostar pengar därför använder vi oss av crowdfunding. Det innebär att människor med små eller stora summor hjälper till att finansiera vår verksamhet. Magasin DIKKOs insamlingen sker via swish: 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046
Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61
IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS