Sommartid blir vintertid i år igen

pixabay

Hösten har infunnit sig i södra delen av landet och i norr har vintern tagit sitt grepp om naturen och nu är det dags att ställa om klockan igen.

När blir det vintertid?

Söndagen den 29 oktober klockan tre på natten ska klockan ställas tillbaka en timme. Sedan är det vintertid fram till söndagen den 31 mars 2024. Själva omställningen av klockan sker alltid sista söndagen i oktober och sista söndagen i mars.

Vintertid här i Sverige betyder egentligen att vi övergår till den så kallade normaltiden – det innebär att då klockan är 12, alltså mitt på dagen, står solen som högst på himlen.

Ställa klockan fram eller tillbaka?

När vi ställer om till vintertid, eller normaltid, ställer vi tillbaka klockan en timme. När det sedan är dags för sommartid ställs den fram.

I Sverige har det där med grillandet eller utemöblerna blivit ett sätt att komma ihåg åt vilket håll klockan ska ställas om. Grillen eller utemöblerna ska de ställas tillbaka när det ska övergå till vintertid och på våren ska de ställas fram. Precis som klockan.

EU vill ta bort tidsomställningen

EU tog 26 mars 2019 ett beslut om att det var dags att slopa omställningen på en timme varje höst och vår – och i stället ha antingen normaltid eller sommartid året om i alla EU-länder. Vilket skulle innebära att det skulle vara okej att lämna grillen eller utemöblerna ute året om.

Planen är att alla EU-länder själva ska få välja vilken tid de vill behålla, sommartid eller vintertid. EU-parlamentets ansvariga utskott tyckte att sista söndagen i mars 2021 skulle vara ett bra slutdatum. Men så blev det inte för vi fortsätter att flytta tiden, grillen och utemöblerna. När slutet på tidsomställningen sker är det ingen som vet för det har skjutits på framtiden.


Fakta om tidsomställningen

  • Sedan 1980 ställer vi fram klockan en timme klockan 02 sista söndagen i mars, och drar tillbaka den en timme sista söndagen i oktober.
  • Vintertid – eller normaltid – har vi i Sverige haft sedan 1879. Innan dess hade vi lokala tider i olika delar av landet. Upp mot en halvtimme kunde skilja mellan landets östra och västra delar.
  • Normaltidens införande sammanföll med annan stor förändring – järnvägen. Resandet gjorde det krångligt med många olika tidtabeller.
  • Sedan 1996 har EU gemensam sommartid. För alla EU-länder gäller den från sista söndagen i mars till den sista söndagen i oktober.
  • Systemet används i större delen av Europa, dock inte på Island. Sommartid används också i majoriteten av USA:s delstater och i spridda delar av Sydamerika. De flesta delar av Afrika och Asien har bara en tid året runt.

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS