Sverige har brister i diskrimineringslagen gällande minoritetsspråken

Symbolerna lyfter fram de nationella minoriteternas flerdimensionella identiteter och språkliga varieteter (från vänster): judar/jiddisch, resande och romer/romani chib, samer/samiska, sverigefinnar (både finsk och sverigefinsk symbol)/finska, samt kväner, lantalaiset och tornedaIningar. llustration: Örnsköldsviks kommun

Europarådets expertkommitté ser över och ger regelbundna rekommendationer till Sverige om vad landet kan förbättra, för att skydda de fem nationella minoriteterna och nationella minoritetsspråken.

En av de ansvariga för granskningen av Sverige är Aleksandra Oszmiańska-Pagett, ordförande i Europarådets expertkommitté för minoritetsspråk. Det hon har reagerat starkast på utformningen av Sveriges diskrimineringslag. 

Jag blev chockad när jag upptäckte att Sverige inte inkluderar språk som en diskrimineringsgrund i diskrimineringslagen, säger hon till Svt

Enligt Oszmiańska-Pagett handlar det inte bara om att Sverige inte inkluderar språk som en diskrimineringsgrund utan att man behöver öka antalet timmar för läsning av de nationella minoritetsspråken i grundskolan.  

Sveriges läroplan innehåller inte tillräckligt med modersmålstimmar för nationella minoritetsspråk och därmed lever landet inte upp till sina skyldigheter. Det här är en fråga som vi jobbar med när vi träffar representanter för de nationella minoriteterna och svenska myndigheter, menar hon vidare i intervjun som Svt gjort.

Under den här veckan kommer Oszmiańska-Pagett och Europarådets expertkommitté besöka Luleå och Stockholm där de kommer träffa olika minoritetsgrupper och myndigheter.

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS