Sveriges unga romska aktivister visar solidaritet med Stanislav Tomáš

En ung svart man dog under polisingripande i USA och hela världen reagerade. Det blev otroliga protester och vi alla solidariserade oss med det som hände under Black Lives Matter-parollen. Själva Black Lives Matter rörelsen startade 2013 som en protest och reaktion på den rasism som svarta var utsatta för.

I maj 2020, efter en del rasistiskt laddade händelser, anordnades det över 450 stora protester i USA och globalt. Den utlösande faktorn var filmen där polismannen Derek Chauvin ses sätta sitt knä mot George Floyds nacke under nästan nio minuter medan Floyd ber för sitt liv med orden ”I can’t breathe”. I Sverige anordnades i början av juni 2020 flera stora protester, bland annat i Göteborg, Malmö och Stockholm. #BlackLivesMatter, BLM- rörelsen spreds över landet. Det var fint att se hur vi slöt upp mot rasismen i Sverige.

Under juni månad 2021 dog en romsk man, Stanislav Tomáš, liggandes på marken med en polis stående på knä över sig på ett liknande sätt som George Floyd dog på. Det händer alltså igen, även denna händelse filmas och sprids. Den här gången är det ett polisingripande av en romsk man som leder till att en person dör. Det finns många likheter mellan de båda händelserna, det protesteras även denna gång, även om protesterna inte är lika omfattande. Men i Sverige blir det inga stora åthävor, här protesterar knappt romerna själva. Var är vår solidaritet med Stanislav Tomáš? Har aktivisterna blivit gamla och tappat glöden? Är vi för bekväma eller tänker vi att det inte händer här för vi har inte samma kriminalitet?

I så fall tror jag att vi bör tänka om. Brå har jämfört det dödliga våldet med skjutvapen i Sverige med 22 andra länder i Europa. I de andra länderna har dödskjutningarna minskat under de senaste 20 åren. Sverige är det enda landet där våldet faktiskt har ökat. År 2000 var Sverige nästan längst ner på listan över antal dödskjutningar, men 2019 är Sverige på andra plats. Då dödades 45 personer med ett skjutvapen i Sverige. Förra året, 2020, sköts 48 personer till döds, enligt Brå. Bara Kroatien har fler dödskjutningar än Sverige, om man ser till hur många som bor här.

Det är de unga killarna i kriminella gäng som skjuter på varandra. Åtta av tio dödsskjutningar handlar om de kriminella gängen, säger forskaren Klara Hradilova-Selin på Brå. De kriminella miljöerna växer. Sverige som i grund och botten är ett tryggt land har en utveckling av ökande grov brottslighet som är riktigt allvarlig. Så har vi ens råd att inte regera och solidarisera oss? För ju mer brottslighet ju större segregation och det vet vi alla i en sån miljö växer rasismen.

I en Facebook-grupp försöker en Esma Veselovski få oss att solidarisera oss med Stanislav Tomáš. Hon får ett svalt intresse med några tummar som gillande. Många har läst meddelande men ingen säger sig vilja hjälpa till eller engagera sig. Är det så vår aktivism fungerar idag. Lite som mätta gamla katter som lojt tittar på råttan som springer förbi, vi lyfter på huvudet och ser den passera förbi utan att reagera; för lata, mätta och nöjda för att orka röra på oss.

Jag kontaktar Esma Veselovski för att fråga hur det går och hon berättar att, det är på gång, hon har fått tag på unga aktivister som vill vara med och skapa ett arrangemang. Den 31 juli är tanken att det ska gå av stapeln. De väntar på polisens tillstånd nu. Katten hade visst ungar som var piggare och mer intresserad.

Heja alla unga som visar vad aktivism är och skapar detta event. Jag bli så in i hjärtat glad över unga aktivister som gör skillnad i Sverige. Ali Veselovski, Almir Sali, Damanta Delimovic, Rukija Swlistarevic, Zuhrijana Redzepi, Kadri Redzepi, Valerija Redzepagic, Semsija Mehmeti, Elma Ibrahimi och Esma Veselovski jobbar för fullt med inbjudan och jag hoppas nu innerligt att vi blir många som sluter upp kring detta viktiga event.

DIKKO återkommer om när, var och hur man kommer kunna delta i eventet. #RacismKills #RomaLivesMatter.

Läs DIKKOs mer om Stanislav Tomáš HÄR

Britt-Inger Hedström Lundqvist
britt-inger@dikko.nu
Blogg: Essentiellt


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS