Nyheter| Den judiska gruppen i England stödjer resande/romer på minnesdagen 2 augusti

Jacquardväv bestående av duplicerade bildfragment som är tagna på en likhög i koncentrationslägret Buchenwald. Foto: Martin Skoog

Judiska människorättsaktivister har sagt till Storbritanniens romer att samhället ”står bredvid er” inför ”Zigenarnatten” på söndag.

Dagen markerar årsdagen för dödandet av 2 877 romska män, kvinnor och barn i gaskamrarna i Auschwitz 1944, och judiska människorättskämpen René Cassin säger: ”Vi kommer inte att glömma.”

Regissören Mia Hasenson-Gross erkände den delade upplevelsen av nazisternas förföljelse och sa när hon talade att ”i solidaritet med våra romska grannar till minne av de många tusentals romer som grymt tagits av nazistiska grymheter”.

Hon sa:

Vi kommer inte att glömma. Hur kan vi glömma Auschwitz? Vi står inför minnet av den fruktansvärda dagen. Vi står bredvid alla som drabbades av den brutala regimen. Vår gemensamma erfarenhet har lärt oss behovet av att stå tillsammans i solidaritet. 

Hasenson-Gross menar också att det vi lärde oss av 1944 är relevanta idag och tog upp ”förföljelsen av uiguriska muslimer av den kinesiska regeringen”, som hon menar ”liknar ett nytt folkmord … det största vi kan göra för alla folkmordens offer är att se till att det aldrig händer igen ”.

Källa: https://jewishnews.timesofisrael.com/

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu