Trendspaning: Årets julklapp de senaste 10 åren

Foto Stephan Skougaard Carlsson

Stormköket är årets julklapp 2020. Semestern blev till hemester och restaurangbesöken med vin och efterrätt ersattes med stormköksmiddag och pulverkaffe. 2020 var året då svenskarna semestrade på hemmaplan, höll avståndet och återupptäckte naturen i Sveriges avlånga land. Stormköket representerar på så många sätt den märkliga verklighet vi lever i.

Med denna julklappstrend är det inte bara EU-migranterna som lagar sin mat på stormkök utan nu ska även medelsvensson trenda med hemester och laga sin mat ute. Vi ska så att säga gå tillbaka till ursprunget, genom att semestra med tält och stormkök. Eller tältet var kanske att dra det ett steg för långt, det räcker nog med stormköket så att husfriden inte spricker totalt. Men kanske ger stormköket ett större perspektiv på hur en del människor har det, i den verklighet de lever i, vem vet.

Foto Stephan Skougaard Carlsson

Hur har det sett ut innan stormköket blev årets julklapp

2019 blev mobillådan årets julklapp nu skulle vi sluta sitta uppslukade av telefonen och börja umgås istället, det gick sådär. Lådan blev nog i många fall en penn- och suddgummiförvaring tills den försvann in i något skåps mörker. Lite intressant är att 25 år tidigare blev mobiltelefonen årets julklapp men 2019 skulle den läggas åt sidan i en mobillåda.
2018 var det återvunna kläder som blev årets julklapp. Second hand-butikerna slog säljrekord och priserna sköt i höjden. De som inte trendade utan hade dåligt ställt fick vänta tills julrean infann sig med att handla. Vi skulle sluta slösa och ha en mer sparsam och återvinnande filosofi. Det gick över ganska fort även om tanken var god.

2017 utsågs elcykeln till årets julklapp för det här året skulle alla vara miljö- och hälsomedvetna. Elcykeln var en svindyr trend som barnfamiljen i lägenheten nedanför husen på kullen knappast hade råd med. Men om man hade sparat julklappen sedan året innan så kunde man kanske använda dessa när man susade ner för backen på cykelturen. För 2016 utsågs VR-glasögonen till årets julklapp. En julklappstrend som passerade mig helt obemärkt.

2015 blev robotdammsugaren årets julklapp till mångas glädje. För aldrig har vi haft en pryl som inte bara städar golven utan också gett upphov till många roliga djurfilmer. I djurens värld verkar robotdammsugaren vara en märklig apparat, kanske i människornas också. För kärt barn har också många namn, en bekant till mig kallar sin för Nisse Pisse Päronpung och styr den via en app i telefonen.


2014 kom träningsarmbandet eller aktivitetsarmbandet och blev årets julklapp. En pryl som speglade den rådande tränings- och hälsotrenden. Nu skulle alla bli slimmade, få upp flåset och räkna kalorier, steg för steg från morgon till kväll. Men redan 2013 startade hälsotemat när råsaftcentrifugen utsågs till årets julklapp, en hushållsmaskin som skapar råsaft av olika frukter, bär och rotfrukter. Tillverkningen av saften tenderar att vara något kletig och skapar mycket merarbete. Vi är nog många som är en sådan stående längst in i ett skåp där den samlar damm.

2012 var det hörlurarna som blev årets julklapp; ”Lyssna är det nya läsa” meddelade trendsättarna. Hörlurarna blev en symbol för den mobila trenden precis som stormköket är det för hemester. Hörlurstrenden sitter fortfarande i, vart man än går så är folk upptagna i sin egen lilla bubbla.

2011 blev den färdiga matkassen årets julklapp en prenumerationstjänst där man kunde få maten hemlevererat i en färdig matkasse med råvaror och recept. En trend som fått förnyat intresse så här i pandemitider när var och varannan sitter i karantän. Och till sist 2010 blev surfplattan årets julklapp. De bästa surfplattorna ansågs på den här tiden vara de med Android-operativsystem. Man kan säga att utvecklingen gått framåt och utbudet har blivit mycket större.

Vissa julklappar har bara varit trender just då. Det man kan se under de här tio åren är att mat och teknik är det som toppar julklappstrenderna. Efter jul har flera av julklapparna hamnat i ett skåp där de samlar damm. Andra julklappar har utvecklats och blivit var persons egendom, som ett slags verktyg i vår vardag. Hur det blir med årets julklapp, vårt nygamla stormkök, kan bara framtiden utvisa. Men risken är att det är en julklapp som för många kommer tillhöra den dammiga skaran i skåpets mörka vrå. Eller så kommer den skänkas bort, kanske till någon EU-migrant och så har man gjort en välgärning också så här i jultider när man ska vara snäll.

Britt-Inger Hedström Lundqvist
britt-inger@dikko.nu
Blogg: Essentiellt