Romer och Sinti fortsätter att utsättas för fördomar på olika områden av det offentliga livet i Tyskland. Den Berlin-baserade ungdomsorganisationen Amaro Foro har dokumenterat incidenter i huvudstaden.
”Sedan det ryska anfallskrigets början har vi märkt att romer som flytt från Ukraina inte identifieras som att de söker skydd, utan som olagliga flyktingar”, säger Violeta Balog, chef för DOSTA, ett dokumentationscenter om antiziganism, på Berlins Amaro Foro. Amaro Foro är en tvärkulturell ungdomsförening för romer och icke-romer. ”Krig och kriser stärker den anti-romska känslan ”, säger hon. Amaro Foro betyder enligt gruppens hemsida ”vår stad” på romani.
Ökning av antizigansistiska incidenter i Berlin
DOSTA menar att Tyskland har ett särskilt ansvar på grund av nazistiska brott mot sinter och romer i Europa: ”Den tyska förintelsekampanjen ägde också rum på Ukrainas territorium, ’Förintelsen med kulor’, det vill säga masskjutningar.”
DOSTA har dokumenterat fall flera av rasistisk diskriminering av sinti och romer i Berlin sedan 2014. De har registrerat 372 incidenter 2021 och 2022, och det är fler än någonsin sedan de började samla in uppgifterna. De tror också att det finns ett stort antal orapporterade fall.
På rekommendation av en oberoende kommission för antiziganism som inrättades förra året av det tyska parlamentet finns ett rikstäckande rapporterings- och informationscenter om antiziganism (MIA).
Antiziganism i vardagen
Incidenter som rapporterats är till exempel fallet där en kvinna som kom till akuten på ett sjukhus i Berlin för att hon mådde dåligt som ett resultat av kemoterapi. Hon kräktes i lokalerna och kastats ut av säkerhetsvakter som sa till henne: ”Du kommer bara hit för att äta och dricka ändå.”
En annan incident handlar om en rumänsk kvinna som knackade på en vattenmelon i en stormarknad för att se om den var mogen. Säkerhetspersonal jagade bort henne ”eftersom ’zigenare’ alltid stjäl.” Kvinnan lämnade in ett klagomål efter rasförtalet.
DOSTA har menar att oavsett om de handlar, arbetar eller har att göra med grannar och hyresvärdar, upplever romer – och människor som anses vara romer – diskriminering på alla områden i livet.
Antiziganistiska fördomar och brott
I den studie som gjordes i Leipzigs från 2022 visade det sig att många människor i Tyskland tenderade att vara fientliga när de tillfrågades om sinti och romer. Över hälften av de tillfrågade hade höll med om påståendet ”Jag skulle ha problem med att sinter och romer hänger i mitt område” i östra Tyskland, medan över en tredjedel hade höll med om det i landets västra del.
Antiziganism har lett till en ökning av brottsligheten mot romer och sinter i Tyskland. ”Under 2022 rapporterades 145 antiziganistiska brott, inklusive 12 våldsbrott”, enligt den tyska regeringen i ett svar på en fråga från vänsterpartiets parlamentariska grupp. Detta är den högsta siffran sedan dessa brott började registreras 2017 men visade förmodligen bara ”en bråkdel av verkligheten”.
Källa: DW
HÄR kan du läsa hela artikeln
Redaktionen
redaktionen@dikko.nu
Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046
Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61
IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS