Tyst protest – Regeringen förnekar förintelsen av Romer

Foto David Martin

Kom och samlas i solidaritet utanför Förintelse konferensen där förintelsen på romer i princip förnekas. Under andra världskriget dog över 500.000 romska barn, män och kvinnor. Trots detta kommer antiziganism och romer bara nämnas under ett par minuter i en 8 timmars lång konferens. Anledningen till detta är att regeringen inte inkluderar romer i Förintelsen.

Det är under all kritik och stämmer inte överens med vad historien har visat. Romer och judar blev utrotade på samma grunder med samma systematik och ondska.

Vi kommer att samlas för att protestera mot regeringens Förintelse-förnekelse i en tyst demonstration.
Kom och samlas i solidaritet.

Vi alla kommer bära samma mask som på bilden – en symbol för de som tystades med skjutvapen och gas.
Offer som regeringen än idag vägrar erkänna.

ONSDAG 13 OKTOBER 2021 KL. 15:00–18:00
Tyst protest – Regeringen förnekar förintelsen av Romer

Malmömässan
Längd: 3 h
Offentlig  
Alla på och utanför Facebook

Denna protest är inte avsedd att skapa en våldsam protest. Vår avsikt är att alla som kommer är maskerade med tejp över munnen och ett ”Z-nummer” skrivet på tejpen (Som på bilden) för att visa hur våra förfäder tystats och hur vi dessutom blir tystade än idag.

Under andra världskriget tog inte Sverige emot romska flyktingar. I flera decennium har romska aktivister kämpat för att bli erkända som offer för Förintelsen. De senaste 2 åren har de haft möte med regeringen och förhandlingarna har misslyckats. Regeringen har varit tydliga med att de inte kommer att inkludera romer I Förintelsen. Återigen behandlas Förintelsen av romer som en parentes då denna konferens inte lyfter de som likvärdiga offer. De fåtal minuter som romerna kommer benämnas på konferensen är inte i proportion till de vi har förlorat. Detta är en skam för Sverige.

Magasin DIKKO fick tag på David Martin som är den som arrangerar den tysta protesten och frågade honom om varför han arrangerar den.

Jag valde att starta protesten på egen hand eftersom att aktivisterna har misslyckats att få igenom romernas krav inför konferensen. Är inte lika insatt i denna fråga som aktivisterna, men känner att dem inte riktigt gått hela vägen och gjort sitt allra bästa. Så då kände jag att om ingen annan vill så får väl jag ta saken i egna händer, säger David Martin.

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS