Unik kultursatsning ska göra regional scenkonst tillgänglig för fler

Bakom satsningen står Studio Acusticum, Folkets Hus och Parker och Riksteatern Norra. Tillsammans ska kulturaktörerna erbjuda digitala livesändningar med regionalt producerad scenkonst till fysisk och digital publik i de norra länen. Målet med samarbetet är att fler ska kunna ta del av regional scenkonst även om man bor långt ifrån eller av annan anledning inte kan ta sig till länens kulturhus. Satsningen tillgängliggör regionalproducerade scenkonstproduktioner som av olika skäl inte kan eller är mycket kostnadskrävande att turnera.

Det är första gången som en satsning i denna omfattning görs med regional scenkonst. Det ska bli intressant att se publikens gensvar. Vi har ett liknande erbjudande med våra livesändningar av operaföreställningar från Metropolitan som är mycket uppskattade, säger Roger Norén, konserthuschef Studio Acusticum.

De utvalda föreställningarna som kommer att livesändas har förankring i regional historia, minoritetskulturer eller en stark regional särprägel. Två av de fyra planerade scenproduktionerna kommer att framföras på flera av våra minoritetsspråk och är producerade av Opera Vildmark, Framnäs Folkhögskola, Festspelen i Piteå och Glesbygds Divan i samverkan. Först ut är en sceniskt uruppförande av Ett Norrländskt Requiem av Fredrik Sixten och Bengt Pohjanen, där en av upphovsmännen, Bengt Pojhanen själv reciterar mellan satserna i en för detta tillfälle nyöversättning till meänkieli. 

Föreställningen kommer att visas på Meänkielidagen den 27 februari, klockan 19.00. Med på pressträffen finns Erik Westberg, Lars Nilsson och Carina Henriksson som berättar om produktionen och bjuder på ett litet smakprov uppe vid Orgel Acusticum.

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS