Välkommen till Jönköping läns första Minoritetsdagar – om och med Sveriges nationella minoriteter

DIKKO kollage

Den 10-11 november 2023 uppmärksammas Sveriges nationella minoriteter särskilt i Jönköpings län. Då arrangeras för första gången Minoritetsdagar av Region Jönköpings län i samarbete med Länsstyrelsen, Gislaveds kommun och Jönköpings kommun. Media är välkomna att ta del av evenemangen.

Källa: TT

Minoritetsdagarna inleds fredag 10 november med en kunskapsdag för politiker och tjänstepersoner som arbetar med frågor som rör nationella minoriteters rättigheter. Kunskapsdagen hålls på Kulturhuset Spira och avslutas med invigning av utställningen ”De assimilerade” på Jönköpings stadsbibliotek. Under dagarna pågår sedan flera kulturarrangemang i länet som filmvisning, utställningar, författarsamtal, dansföreställningar och en nyskriven bastumusikal.

Välkomna till utbildningsdag
Media är välkomna till kunskapsdagen klockan 09.00-12.00 fredag den 10 november på Kulturhuset Spira i Jönköping. Regionstyrelsens ordförande Rachel De Basso inleder dagen och medverkar gör även Sanna Rantamäki från Länsstyrelsen Stockholm, Heli Villanen från Gislaveds kommun och Karl Gustav Bartoll, Region Jönköpings län. Media är även välkomna att vara med vid övriga evenemang.

Läs mer och ta del av program på Region Jönköpings läns webbplats 

Mänskliga rättigheter
Nationella minoriteters rättigheter är en viktig del av Region Jönköpings läns arbete med social hållbarhet och mänskliga rättigheter, där bland annat en samrådsgrupp med representanter för de nationella minoriteterna ingår. Region Jönköpings län är också ett så kallat finskt förvaltningsområde, vilket innebär att sverigefinnar ska kunna använda finska i kontakt med verksamheten.

Sveriges nationella minoriteter
I Sverige finns fem erkända nationella minoriteter: judar, romer, samer (som dessutom är Sveriges urfolk), sverigefinnar och tornedalingar. Det finns också fem nationella minoritetsspråk: jiddisch, romani chib, samiska, finska och meänkieli. De nationella minoriteterna har funnits i det geografiska område som idag utgör Sverige sedan historisk tid, och har därmed samma rätt att behålla och utveckla sina språk och kulturer som majoritetsbefolkningen. Nästan tio procent av Sveriges befolkning tillhör en nationell minoritet.

Läs mer om nationella minoriteter här

redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar därför använder vi oss av crowdfunding. Det innebär att människor med små eller stora summor hjälper till att finansiera vår verksamhet. Magasin DIKKOs insamlingen sker via swish: 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS