Recept| Sarmale – rumänska kåldolmar

Foto Linda Lundqvist

Sarmale – rumänska kåldolmar, sjukt gott, och enklare än svenska att göra.

Dessutom med en vegetarisk variant.

1 helt syrat kålhuvud (kolla större livsmedelsbutiker, typ Willys)- ta loss bladen, skär bort nerven. Gör blad stora nog för dolmar. Hacka resten av huvudet till pizzasalladstrimlor.

Innehåll:

400 g köttfärs/vegfärs

300 g rimmat fläsk/salami/kryddig vegkorv

½ dl olja

5 vitlöksklyftor

2 lökar

1 msk ris

2 msk vatten

(tabasco, timjan, dill, peppar)

Stek lök och vitlök i olja. Tillsätt färsen, 100 gram fläsk/vegkorv, och riset. Stek en stund till. Häll sedan över vatten. Koka tills vätskan är borta.

Blanda allt och rulla in i de syrade kålbladen till dolmar

Värm olja i en stor gryta, och lägg surkålshacket ovanpå. Sen ett lager fläsk/vegkorv. Lägg i dolmarna, toppa med surkålshack. Tillsätt sedan:

1 burk krossade tomater

1 msk vegeta/buljong

Ca 5 dl vatten

Hela svartpepparkorn

Lagerblad

Låt det småputtra i ca 90 minuter under lock. Lägg sedan ett lager skivad tomat ovanpå, och låt puttra utan lock ca 10 minuter.

Ät med ett vitt osötat bröd, typ baguett.

Och man behöver inte alltid vara så suedeza. Ät med händerna.

Linda Lundqvist
linda@dikko.nu