Nyheter| Ingen röst, ingen framtid. Resande/romer en av de största minoriteterna i Europa

Illustration Julia Lowell

Resande/romer är en av de största minoriteterna i Europa, men har inget eget land. Resande/romer har levt i Europa i över tusen år. Ursprungligen kommer resande/romer från Indien och talar ett språk som är besläktat med andra indiska språk och som på svenska brukar kallas romani, romska, romanes eller romani chib. Historiskt har romani-talande ofta benämnts ”tattare” eller ”zigenare” av majoritetsbefolkningen.

I tyskspråkiga länder används begreppet ”sinti och roma” på samma sätt som vi i Sverige i dag använder orden resande (resandefolket) och romer. Stereotyperna om och fördomarna mot resande/romer har varit många och resande/romer har genom historien utsatts för diskriminering, barn som omhändertagits, steriliseringar, förföljelse och mord.

Diskrimineringen och förföljelsen av överlevande från förintelsen pågår fortfarande. En framstående offentlig konstinstallation i Wien med stora porträtt av överlevare från förintelsen blev attackerad från natten till söndagen den 26 maj 2019 av en okänd angripare som skar sönder bilderna med en kniv. De fotografier som visades upp av den skadade utställningen i media på måndagen var sönderskurna eller sönderrivna i två delar. Attacken kom en vecka efter ”Against Forgetting” – skapad av Luigi Toscano, ESRA, Wiens rådgivningstjänst för överlevande av förintelse – märkts med pro-nazistiska och antisemitiska graffiti. 

Samtidigt kan vi läsa i tidningarna om att i Ungern är det många i det etniska-romska samhället som fruktar återkomsten av milis på ungerska gator. De befarar att det kan skapa en våg av brutala, rasmotiverade attacker mot resande/romer. Sex romer inklusive ett femårigt barn dödades av neo-nazister runt Ungern mellan 2008 och 2009.

I Paris deltog sex män under fredagen den 31 maj i Bobigny i en av de många attackerna som riktar sig mot romerna i området. Attacker som pågått sedan slutet av mars i Parisregionen.

I Vitryssland arresteras närmare 100 romer efter det att osanna rykten uppstått om att en polisman kidnappats. Inrikesministern Ihar Shunevich ansåg att handlingarna med att utföra dessa raider mot romska hus som ”helt rättfärdigade” och sa att han inte har någon anledning eller skäl till att be om ursäkt till romerna. Han avfärdar anklagelsen om främlingsfientlighet som ”värdelös”.

I ukraina, Chiricli, anordnades ett möte i Kiev den 27 maj om förra årets långtgående anti-romska förföljelser och bristen på ordentlig utredning av den nationella polisen. Evenemanget kapades av nationalister, som påstår sig vara från den ”okända patriot” organisationen, de försökte förvandla diskussionen till en anti-romsk debatt. 

Media belyser ofta det negativa och den fattigdom som finns bland romer. Media och samhället behöver också se att det finns det som är bra. Det finns resande/romer som har tagit plats och är trogna sin etnicitet, Soraya Post är ett exempel. Men framförallt behöver vi lyfta alla de ungdomar som lyckas med sina skolor och studier eller som blir framgångsrika i sina yrken och sitt engagemang. Ett exempel på en ungdom som lyckats är Sunita Memetovic, advokat. Hon är en av de första kvinnorna i Sverige som är rom och blivit advokat. 

I Storbritannien finns GRTHM (Gypsy, Roma och Travels History Month) som varje år i juni  firar den rikedom som resande och romer har i sin vardag genom sina många och varierade akademiska och konstnärliga prestationer.

Samtidigt får vi aldrig glömma att uppåt 200 000 – 500 000 romer och sinti-folk mördades under nazistregimen och fortsätter att förföljas över hela Europa idag.

  • Läs om romernas och sintis  erfarenheter  under nazistregimen.
  • Hör om  Porrajmos  i denna podcast från historikern  Donald Kenrick
  • Utforska livshistorier från  Bock-familjen , som upplevde förföljelse både under och efter  Porrajmos

Britt-Inger Hedström Lundqvist
britt-Inger@dikko.nu