Reportage| Joakim Månsson Bengtsson fasar för att coronaviruset ska spridas bland EU-migranterna

pixabay

EU-migranterna reser hem när gränser och härbärgen stängs. Stängningarna och hemresorna är kopplade till coronaviruset.

De EU-migranter som till exempel funnits i Jönköping har fått hjälp av kyrkan att åka tillbaka till Rumäninen på grund av coronasmittan. Av de 25 personer som befunnit sig på Kyrkhjälpens härbärge på Råslätt i Jönköping har 18 nu lämnat landet.

I Skellefteå sitter inte de jag brukar prata med utanför affärerna. Det är endast utanför de större affärerna som det fortfarande sitter EU-migranter. Och inne på affären har några människor ansiktsmask på sig. Så visst påverkar coronaviruset alla människor om än på olika sätt.

DIKKO kontaktade  Joakim Månsson Bengtsson, aktivist i människorättsfrågor med romer i fokus i fokus och ställde några frågor.

Fotograf Bernard Mikulic

På vilket sätt kan människor hjälpa de som är mest utsatt i vårt samhälle?

Vi behöver alla kräva allas rätt till skydd mot smittspridning, vård om man blir smittad och testning när man visar symptom från våra beslutsfattare. Alla människor, oavsett bakgrund och medborgarskap, behöver leva under sanitärt acceptabla förhållanden.

Vi behöver härbärgen som kan garantera tillgång till vatten, mat, vila, värme, som kan erbjuda receptfria läkemedel såsom febernedsättande och smärtstillande vid behov och tvättmöjligheter. De mänskliga rättigheterna ska respekteras och tillgodoses för alla alltid och extra viktigt under kriser. Det ska inte behöva finnas någon som sover ute och som inte kan tvätta händer och kläder.

Ingen ska lämnas i ensamhet eller ovisshet på gatan. Nu testas vi som individer och samhälle. Jag skulle också rekommendera att fortsätta ge i muggarna, köpa tidningar etcetera för situationen i Rumänien för många familjer är mycket mycket sämre än vi kan förställa oss utifrån hur vi har det.

Hur ser det ut för EU-migranterna i ditt område? 

I Lund finns bara en dagcentral ett fåtal timmar om dagen öppet. I Malmö finns det dock värmestuga och härbärge för EU-medborgare i utsatthet men härbärget stänger i början av April. Då sover alla på gatan igen. Som tur är finns Crossroads som drivs av Skånes stadsmission (där jag för övrigt jobbar som timanställd vid behov) som håller öppet. Här kan besökarna träffa sjuksköterska, få rejäl frukost, tvätta kläder, gå på toaletten, duscha, sprita händer och tvätta sig och få information.

Vad händer om coronaviruset sprider sig bland EU-migranter, uteliggare och andra utsatta i vårt samhälle, enligt dig?

Jag fasar för detta. Vi vet ju redan att sjukvården inte bemöter dessa grupper på rätt sätt och att de verkligen inte prioriteras av myndigheter och kommuner i vanliga fall, så tyvärr tror jag att smittspridningen blir stor och förskräckligt nog även dödssiffran.

Många lever redan med psykisk ohälsa och andra sjukdomar och en stor andel är äldre. Därför är de flesta redan särskilt utsatta så även yngre åldrar än de som myndigheterna räknat som riskgrupp säger logiken oss skulle utgöra högriskgrupper.

Berätta om hur ni arbetar för att hjälpa dessa människor?

Vad jag och många inom det ideella nätverket i Lund försöker är att sprida information om vart en kan söka hjälp, sova, duscha, tvätta sig och så vidare. Det är främst i Malmö som det går, på Crossroads vid Nobeltorget.

Som initiativtagare till föreningen Coloboratie Lund – Maxenu som bedriver läxhjälpverksamhet för rumänska barn i landsbygdsorten Maxenu måste jag nämna att eftersom skolorna stängt så är vår verksamhet också stängd men än så länge har vi lyckats att inte avskeda personal.

I byn Maxenu stänger alla affärer i byn ner och en mycket stor andel av invånarna, främst i de romska kvarteren, är arbetslösa, mycket fattiga och har svårt att klara av att köpa mat eftersom de inte har bil och staden Buzau ligger omkring 1,5 mil därifrån.

Vi behöver stöd för att kunna fortsätta betala vår anställd som kan hjälpa familjerna som har det värst. Vi har haft en insamling igång för att köpa mat åt de familjer som har det tuffast just nu. Alla bidrag tas tacksamt emot så att vi kan fortsätta stötta de som har de avsevärt sämre och farligare situation än vi i Sverige. Föreningens hemsida är www.lundmaxenu.se och vårt swishnr är:  123 379 08 70

Tack Joakim för att jag fick intervjua dig och hoppas att ni får in tillräckligt mycket pengar för kunna fortsätta hjälpa människorna som så väl behöver hjälpen.

Britt-Inger Hedström Lundqvist
britt-inger@dikko.nu