För första gången ska resandefolkets gamla bosättningar skyddas som fornlämningar i Västra Götaland. De två boplatserna är Snarsmon i Tanums kommun och Skojareberget i Dals-Eds kommun. De har dokumenterats inom projektet Resandekartan och vid Snarsmon har arkeologer också gjort utgrävningar. Boplatserna Snarsmon i Tanums kommun och Skojareberget i Dals-Eds kommun var aktiva under 1800-talet och fram till tidigt 1900-tal. Under söndagen firades de nya fornminnena på resandefolkets högtidsdag.
Text: Britt-Inger Hedström Lundqvist DIKKO finns på Facebook, Twitter, LinkedIn, TikTok och Instagram |
Under 2024 har Länsstyrelsen utrett om lämningarna efter resandebosättningarna ska klassas som fornlämningar, och enligt utredningen utgör de ”på ett konkret sätt materiella spår av ett strukturellt utanförskap ända fram till 1900-talet”.
När DIKKO kontaktar Bodil Andersson, Östfoldmuseene, som tillsammans med Kristina Lindholm vid Bohusläns museum var projektledare för Resandekartan som samlat kunskaper om resandefolkets kulturminnen i det svensknorska gränsområdet säger hon att:
– Vi är mycket glada över att Skojareberget och Snarsmon nu är fornminnesförklarade. Det är i dagarna 20 år sedan de arkeologiska utgrävningarna i Snarsmon startade och att platsen, liksom Skojareberget, nu har ett formellt skydd är ännu ett stort steg på vägen att berätta om resandefolkets roll i den svenska historien.
Kristina Lindholm berättar för DIKKO att:
– Vi började utgrävningarna på Snarsmon i september år 2004. Tänk om vi vetat vilken resa det här skulle bli! Flera års utgrävningar, Resandekartan med ett 40-tal platser dokumenterade platser och en permanent utställning på Bohusläns museum. Dessutom många ringar på vattnet bestående av tillfälliga utställningar och olika arrangemang. Och nu en fornlämningsförklaring! Målsättningen har hela tiden varit att tillsammans med resandefolket synliggöra den här historien och det känns som att vi har kommit en bra bit på väg.
Resandefolkets historia i Sverige har präglats av utanförskap, vilket inte minst kan ses på de nya fornminnena där boplatserna är placerade långt ifrån övriga civilisationen. Länsantikvarien Mats Herklint menar att det är ett viktigt beslut att utnämna boplatserna som fornlämningar för människor måste få finnas med i ett sammanhang.
När DIKKO kontaktar Niklas Ytterberg som är antikvarie så säger han att:
– Vi skrev i beslutet i fredags – minoritetens kulturarv synliggörs och får en plats i majoritetsbefolkningens medvetande. Därmed bedömer Länsstyrelsen att de nationella minoriteternas egenmakt stärks. Vi skriver också ”Platserna illustrerar pedagogiskt hur den nationella minoriteten resande romer har levt och behandlats av majoritetsbefolkningen under historisk tid.”
Sen berättar han att:
– I dagsläget finns inga planer på att fornlämningsförklara fler resandebosättningar, men det kan inte uteslutas. Det finns för övrigt enstaka sådana platser som redan är fornlämning, i Romelanda i Bohuslän. L1968:4212 Bytomt/gårdstomt Fornlämning
Bodil Andersson menar att det är:
– Särskilt fint är det att länsstyrelsen i Västra Götalands län i sitt beslut påpekar att båda de tidigare boplatserna är bra platser att besöka. Detta är precis vad vi önskar med arbetet med Resandekartan.
– Det är mycket glädjande att såväl Snarsmon i Tanums kommun som Skojarberget i Dals-Eds nu har blivit lagskyddade fornlämningar, säger Kristin Lindholm. Det ger platserna och dess historia ett stärkt skydd för framtiden och det är det ett starkt erkännande att det är en del i vår historia. Det finns många tusen fornlämningar bara i Västra Götalands län, gravhögar, fornborgar, kvarnar med mera, som synliggör och berättar om vår historia. Nu finns också Snarsmon och Skojarberget med och synliggör och berättar om resandefolkets kulturhistoria. Båda platserna ligger i skogsmiljö och är iordningsställda besöksmål med skyltar, röjda stigar och parkeringsplatser. Som gjort för trevliga promenader! avslutar Kristina Lindholm.
Resandefolkets kulturminnen på kartan
redaktionen@dikko.nu
Att vara en oberoende tidning kostar pengar därför använder vi oss av crowdfunding. Det innebär att människor med små eller stora summor hjälper till att finansiera vår verksamhet. Magasin DIKKOs insamlingen sker via swish: 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046
Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61
IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS