5 Folk festival livestreamas

Årets 5 Folk Festival har som alla andra publika evenemang fått ställa in sina evenemang i både Skarpnäck och Kungsträdgården. Istället har É Romani Glinda, ERG,  nu kommit fram till att göra en digital festival som kommer att streamas från Stallet och Haninge Kulturhus på Facebook och Youtube under fyra olika dagar. Konferencier under festivalen är radarparet från Kungsträdgården: Mia Taikon från É Romani Glinda och Sam Carlquist.

Under fyra dagar kommer 5 Folk festival i år att presentera musik, dans och teater från de fem nationella minoriteterna. Festivalen inleds med teaterföreställningen 4 Vindars Hus (4 Tuulen Talo) på Stallet den 22 oktober klockan 19.30

Ensemblen består av tre sverigefinska scenartister: Folksångerskan Anna Fält, som gjort många solokonserter och hon trakterar även det urgamla finska stränginstrumentet kantele. Med i teaterpjäsen är skådespelerskan och sångerskan och Sannamari Patjas känd från femmannabandet ”Teatteriorkesteri”. Och sist men inte minst kontrabasisten Lauri Antila som gjort olika samarbeten framför allt inom jazz- och världsmusikområdet med b la klezmerbandet Sabbath Hela Veckan. Lauri har både skrivit och spelat mycket teatermusik och är ofta sedd bakom olika sångsolister.

Det är en musik- och berättarteater för hela familjen som består av urgamla berättelser från olika håll som berör. Här finns aktuella, viktiga teman som miljö och havet; hur vi kan lösa konflikter; generositet; och om att möta sina största rädslor, berättar Mia Taikon, en av arrangörerna från ERG.

Den 29 oktober klockan 20.00 är det judisk helafton på Stallet med Klezmermusik med själ och känsla. Då är det dags för Anne Kalmering & Stahlhammer Klezmer Classic att inta stallets scen för att roa och beröra sin publik. De kommer att visa prov på klezmermusikens enorma bredd när judisk folkmusik möter kammarmusik och cabaret i suggestiva och lekfulla arrangemang. Med sina unika röster sjunger Kalmering och Stahlhammer rakt in i våra hjärtan till otroligt bra ackompanjemang.

Foto Karl Gabor

Den 21 november klockan 20.00 är det romernas tur att visa upp sig på scenen. Den här gången är det Haninge kulturhus som står som värd och på scenen kommer Tibble Transsibiriska tillsammans med Bahtale Roma att bjuda på en sprakande musik- och dansfest.

Tibble Transsibiriska och Bahtale Roma gör under den här kvällen en unik konsert tillsammans, berättar Mia. Ett 8-mannaband och två danserskor kommer att ge allt de har för sin publik den kvällen.

Musiken är både traditionell och nyskapande.

Med sin musik och dans vill  de dela med sig av sin kultur till majoritetssamhället. De vill visa upp de positiva sidorna av och med romsk kultur, motverka de fördomar som finns mot romer, och därmed förebygga främlingsfientlighet och utanförskap, understryker Mia.

Den 28 november är festivalens sista dag. Det blir en helkväll med början klockan 19.00 först tornedalsk musik med Jan Johansson och Susanne Rantatalo från musikgruppen Jord som framför tornedalsk världsmusik på meänkieli. Genom att skriva och framföra låtar på meänkieli har de ökat språkets och den tornedalska kulturens kännedom i Sverige och utomlands.

Avslutningen på årets 5 Folk Festival den 28 november står samerna för när de intar scenen i Haninge kulturhus klockan 20.00 Det samiska inslaget står Elin Teilus med band för. De bjuder in till en kraftfull och innerlig resa. Genom jojk, berättande och magiska improvisationer gestaltas det levande, kallkällans klara vatten, renhjorden och vindens sus. Musiken är både filmiskt storslagen och enkelt nära. Den bär på ett budskap, sprungen ur jordens hjärtslag, som behövs i vår tid. Med unik närvaro och magisk röst väcker Elin norrskenets dans och jordens urkraft. 

Hur det hela började

För sju år sedan startade den romska föreningen É Romani Glinda, ÉRG, de numera mycket uppskattade musikevenemangen 5 Folk Festival som återkommit varje år sedan dess. Evenemanget består av musikinslag från de fem nationella minoriteterna.

Det var Fred Taikon, ordförande i ÉRG, som under fler år funderat på att tillsammans med de andra fyra minoriteterna göra något för att synliggöra dessa kulturer för övriga svenskar.

Idén om festivalen fick jag när vi från ÉRG stod i vår monter på bokmässan i Göteborg 2010. Vi upptäckte att väldigt få av de som besökte vår monter visste något överhuvudtaget om romer eller de andra fyra nationella minoriteterna. Nittio procent av dem kunde inte ens räkna upp namnen på de fem nationella minoriteterna.

Sagt och gjort. Arbetet inleddes och till slut kunde den första festivalen gå av stapeln 2013 under Stockholm Folk Festival på Hesselby slott. En av de stora artisterna på 5 folk scenen det året var Arja Saijonmaa.

I juli året därpå hamnade festivalen på den stora scenen i Kungsträdgården i  centrala Stockholm för första gången, med en dag i augusti tillbaka på scenen i Hesselby slott.

Under samtliga festivaler har vi haft minoritetstält där vi från de nationella minoriteterna har ställt upp för att informera om oss själva och vår kultur. Vi har även med oss litteratur och infoblad. Vi brukar även bjuda på kaffe och bullar till de vuxna och popcorn till barnen, berättar Fred.

Året därpå inleddes festivalen under nationaldagsfirandet 6 juni på Hesselby slott för att sedan fortsätta under två separata dagar i juli i Kungsträdgården, åter med stockholmsprofilen Sam Carlquist som konferencier tillsammans med Mia Taikon.

De följande åren tog Skarpnäcks kulturhus över stafettpinnen under nationaldagsfirandet och festivalen fortsatte med sina två dagar i Kungsträdgården.

Festivalen är nu verkligen etablerad och ett mycket uppskattat inslag i det stockholmska kulturutbudet under sommaren. Varje år har vi även haft pröva på dans med olika danslärare från de olika minoriteterna med flamenco, romsk dans, finsk tango och klezemerdans, något som blivit mycket populärt och fyllt dansgolvet framför scenen varje år. 

Festivalen är ett samarbete med Parkteatern, Stallet och Kungsträdgården.
Det hela finansieras med medel från Stockholms kulturförvaltning, Statens Kulturråd och Region Stockholm. 

5 Folk Festivals arbetsgrupp består av representanter för de fem nationella minoriteterna i Stockholm: É Romani Glinda, Judiska Församlingen, Finska Föreningen i Stockholm, Tornedalingar i Stockholm, Sameföreningen i Stockholm

Text: Bengt O Björklund  
Foto: Privat


Läs mer:
http://romaniglinda.se/images/tidningar/2015/5folkfestival2015.pdf

http://www.romaniglinda.se/index.php/8-pagaende-projekt/112-arets-5-folk-festival