Aktiviteter för alla åldrar under Minoritetsveckan i Gävle 3–9 oktober

Vecka 40 arrangeras Minoritetsveckan i Gävle. Ett arrangemang för att uppmärksamma Sveriges fem nationella minoriteters rättigheter, kultur och språk. Under veckan anordnas traditionella och nyskapande aktiviteter där sverigefinnar, samer, romer, judar och tornedalingar lyfts fram via föreläsningar, utställningar och andra typer av kulturupplevelser.

-Programmet är fullt av intressanta inslag. Genom till exempel utställningar, filmvisningar, musik och föreläsningar vill vi höja kunskaperna om minoriteter för alla intresserade invånare oavsett ursprung, säger Karl Wedin, kultursamordnare på Gävle kommun.

Program på biblioteken

Som vanligt uppmärksammas Minoritetsveckan i Gävle på Stadsbiblioteket.
-Minoritetsveckan är en viktig och återkommande händelse på biblioteken. Det står i Bibliotekslagen att biblioteken ska ägna särskild uppmärksamhet åt de nationella minoriteterna. Den här gången blir det extra fokus på samer och romer, säger Claes Vallgren, programansvarig på Stadsbiblioteket.

På tisdag 4 oktober kl. 18 bjuds det på ett samtal om samernas situation i Sverige. Rätt till sitt språk och sin kultur – möt den samiska kulturarbetaren och skådespelaren (från bla Sameblod) Ylva Gustafsson i ett samtal med Anna Wigenmark, människorättsjurist på Föreningen Ordfront, om samers situation i Sverige idag. I samarbete med Diskrimineringsbyrån Gävleborg.

Detta följs upp lördag 8 oktober kl. 13 med en föreläsning om mångfald inom den romska gruppen. Programmen görs i samarbete med Diskrimineringsbyrån Gävleborg samt Gävles romska förening. Hör Abedin Denaj, ordförande i Gävles romska förening, berätta om romer och mångfalden inom gruppen.

Forsbacka bibliotek bjuder på utställningen Ohtsedidh, som berättar om samiska kulturyttringar. Den går att se under bemannade öppettider. Skådespelare från Folkteatern Gävleborg läser ur pjäsen En liten slant av den finska dramatikern Sirkku Peltola, 4 oktober kl. 17. Forsbacka bibliotek arrangerar även en digital bok- och filmcirkel. Diskussionen kommer att utgå från boken Inifrån Sápmi och filmen Sameblod. Du som anmäler dig får boken och en filmkod i gåva av biblioteket. Den digitala träffen är 5 oktober kl. 18.

Klubben Finlandia

Den 8 oktober kl. 19 öppnar Klubben Finlandia upp sina dörrar på Söders källa. En finlandssvensk kväll med livemusik och techno-DJ:s. Åldersgräns 18 år.
-I år har vi breddat vårt utbud, för att alla åldersgrupper ska hitta något som de gillar, säger Karl Wedin.

Föreställning om Katitzi

Minoritetsveckan uppmärksammas också i skolan. Bland annat kommer elever i årskurs 4 och 5 i Hille och Sätra få ta del av en föreställning utifrån Katarina Taikons självbiografiska böcker om Katitzi. Föreställningen handlar om fördomar, rättigheter och utanförskap och framförs av personal från Hälsinglands museum.

Vad är Minoritetsveckan i Gävle?

Minoritetsveckan i Gävle arrangerades för första gången år 2019 för att synliggöra de nationella minoriteterna och för att erbjuda kulturaktiviteter ur ett minoritetsperspektiv. De fem minoriteternas kultur och språk är en viktig del av det svenska kulturarvet. Trots detta är medvetenheten om Sveriges minoriteter relativt låg bland allmänheten.

-Minoritetsveckan har lyckats öka intresset för och kunskapen om minoriteterna. Programpunkterna har varit välbesökta varje år. Vi upplever att veckan har varit väldigt uppskattad både av minoriteterna och allmänheten, säger Pilvi Mattila Sundberg, strateg social hållbarhet med inriktning nationella minoriteter.

Minoritetsveckan är ett regionalt samarrangemang där Länsstyrelsen Gävleborg, Region Gävleborg och andra kommuner i länet deltar.

Ovan programpunkter är ett urval av de som arrangeras under Minoritetsveckan i Gävle, se samtliga evenemang i programmet här.

Källa: Gävle.se

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS