Nu uppdaterad: Man dömdes för hets mot folkgrupp

Bild från kampanjen "Rasismen räknas"

En man som uttalade sig nedsättande om romer i ett inlägg på Twitter, där han hade tiotusentals följare. Dömdes för hets mot folkgrupp.

I tidningen Expo står det att läsa att:
Nu döms den tidigare chefredaktören för SD-sajten Samtiden och SwebbTV-grundaren Jan Sjunnesson för hets mot folkgrupp….. Det var efter en polisanmälan av föreningen Näthatsgranskaren som en förundersökning mot Jan Sjunnesson inleddes i maj 2022. I en tweet från 2022 delade Sjunnesson en länk till en artikel på en stor svensk mediesajt. Till artikeln, som handlade om ett rån mot en pensionär i södra Sverige, skrev Sjunnesson att det var ”en romsk specialitet”. Läs hela artikeln HÄR

Upprinnelsen till domen började förra året när mannen delade en nyhetsartikel som handlade om åldringsrån i ett inlägg på Twitter. Hans kommentar till inlägget var att det var en ”en romsk specialitet”. Inlägget fick stor spridning eftersom mannen hade flera tiotusentals följare och inlägget var dessutom öppet för alla.

Åklagaren menade att mannen uttalat sig nedsättande om romer med syftning på etniskt ursprung och gjorde sig därmed sig skyldig till hets mot folkgrupp. Mannen förnekar brott. Han har dock erkänt att han har lagt upp inlägget på Twitter men menar anser att var ett ”ganska neutralt sakpåstående om ett sakförhållande som man kan diskutera”.

Tingsrätten menar att inlägget gav uttryck för missaktning av gruppen romer och att det var ”ett kränkande värdeomdöme som helt klart översteg gränsen för saklig kritik och debatt”. Den 60-åriga mannen dömdes för brottet till en villkorlig dom med dagsböter på totalt 13 200 kronor som straff.

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS