I Jo Strømgrens cirkus The Dropouts kan allt gå fel

Foto Jacob Stage

Jo Strømgren kastar sig ut i en cirkus med Skånes Dansteaters dansare under våren 2023. 4 mars blir det världspremiär för föreställningen The Dropouts. Här får publiken möta cirkusartisterna som hittat varandra och gått samman för att skapa en alldeles egen egenartad fristad.

Det är inte helt lätt att göra cirkus. Oftast får bara de som gör samma gamla nummer, på samma gamla sätt, vara med i gänget och bli artister. De som tänker annorlunda måste sluta och bli något annat. Men inte nu längre.

Skånes farligaste cirkus har anlitat de ovanligaste talangerna och skapat en föreställning där allt kan hända. För visst är det mycket mer spännande att se lejonet som äter sin tämjare, knivkastaren som träffar sin assistent och akrobaten som faller i golvet. På riktig cirkus handlar det inte om att vara bäst, utan om att vara modigast.

Skånes Dansteater presenterar ett nytt samarbete med hyllade norska koreografen Jo Strømgren. 4 mars blir det världspremiär för nya dansföreställningen The Dropouts som riktar sig till familjer med barn över 8 år.

OM JO STRØMGREN
Jo Strømgren är född i Norge. Han är en koreograf som dessutom är verksam som regissör, dramatiker, scenograf och ljusdesigner. Efter sin utbildning till klassisk balettdansare vid Statens Baletthögskola i Oslo inledde han en framgångsrik karriär inom samtida dans. En skada ledde till att han istället fokuserade på koreografi och teaterregi och senare även manusförfattande. Jo har även utvecklat en speciell stil inom scenografi och ljusdesign. Han har dessutom en gedigen erfarenhet av filmskapande, både framför och bakom kameran.

Som koreograf får han uppdrag från ett brett spektrum av danskompanier – från klassiska till samtida. Som teaterchef har Jo framför allt arbetat med nationella och kommunala teatrar i Norden, men har utöver de uppdragen även skapat flera verk i USA, Tyskland och Ryssland. Som dramatiker har han skrivit en lång rad pjäser för teater och manus för film.

Jo Strømgren är konstnärlig ledare för Jo Strømgren Kompani och för närvarande huskoreograf vid Norska Nationalbaletten. Han har skapat över 150 produktioner och hans verk har spelats i 64 länder. För Skånes Dansteater har han tidigare skapat Den hypnotiska tapeten (2012) och En hyllning till fotbollen (1999).

SPELDAGAR PÅ SKÅNES DANSTEATER
Föreställningslängd: Ca 60 min, ingen paus

Världspremiär: lördag 4 mars kl 18:00 på Skånes Dansteater

RecensionsbiljetterAnmäl dig till jessica.widegren@skanesdansteater.se

The Dropouts spelas som skolföreställning och på turné under 2023.

Offentliga föreställningar på Skånes Dansteater våren 2023:
Lördag 4 mars kl 18:00
Lördag 11 mars kl 18:00

Fler offentliga föreställningar kommer att släppas under hösten 2023:
Lörd 30 sep kl 18:00 Nypremiär.

TEAM & MEDVERKANDE THE DROPOUTS
Koreografi: Jo Strømgren
Ljusdesign: Ludvig Uppman
Kostymdesign: Bregje van Balen
Dansare: Kit Brown, Tomáš Červinka, Dario Minoia, Madeleine Månsson, Kat Nakui, Iris Telting
Dansarpraktikant, understudy: Ine Garré

…..

The Dropouts är ett samarbete med Jo Strømgren Kompani.

Relaterade länkar

Jo Strømgren, hemsida

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS