Bokmässan – tema Sápmi: Seminariedebatt väcker frustration och ilska hos samer

DIKKO kollage

Bokmässan med Sápmi-tema innehöll seminarier och samiska författare. Ett seminarium med titeln  ”Samerna – privilegierad minoritet eller utsatt urfolk?” väckte kritik, där vissa hävdade att det var ”dåligt” och ”skit” på grund av bristen på renskötares deltagande. Debatten delade sig i två läger, där vissa hävdade att samerna har för mycket makt, medan andra inte höll med och menade att mänskliga rättigheter ofta är omdiskuterade. Publiken reagerade med missnöje och uttryckte sorg och irritation över att diskussionen förekom på bokmässan.

Text: redaktionen
DIKKO finns på FacebookTwitter, LinkedInTikTok och Instagram

Årets bokmässa hade temat Sápmi. Den samiska litteraturen har sina rötter i en muntlig berättartradition med jojk som grund. Redan på 1600-talet spreds jojkpoesi över Europa som inspirerade flera av den tidens litterära giganter till att skriva. Sápmi-temat på Bokmässan 2024 ville belysa och utforska samisk kultur från Alta-hällristningarnas tid till nutid, särskilt mångfalden inom samisk litteratur, inklusive muntlig och skriftlig tradition. Tema Sápmi presenteras i samarbete med kulturinstitutionen Tjállegoahte, som är 2024 års hedersgäst, och de samiska författarföreningarna Bágo och Sámi Girječálliid Searvi.

Det fanns många seminarier och samiska författare på plats. Men det seminariet som väckte mest reaktioner var nog ”Samerna – privilegierad minoritet eller utsatt urfolk?” Bokmässans debatt om samer och renskötsel får idag svidande kritik. En av de som framför är kritik är Samernas Riksförbunds ordförande Matti Blind Berg, som uttalar sig i svt.se och debatten var ”dålig” och ”taskig” eftersom inga renskötare var inbjudna att delta. Arrangören Timbro säger att de vill ha olika åsikter, men Berg menar att utan renskötare är diskussionen ogiltig.

Eva Forsgren menar att:
– Seminariets rubricering var i sig provocerande och det är svårt att förstå hur Bokmässan kunde tillåta att något sådant genomfördes, särskilt som de samiska författarföreningarna Tjállegoahte, Bágo och Sámi girječálliid searvi var ”Guests of Honour” på bokmässan. Inte ett särskilt fint sätt att hedra någon, kan man tycka. Bokmässans ena tema var ”Sápmi”, men det här påminde snarare om ”anti-Sápmi”. Seminariet präglades av arrogans från det två journalisternas sida. Sametingets ordförande Håkan Jonsson fick veta att han var chef för den mest korrumperade och dysfunktionella myndigheten. Dessutom ansågs Girjasdomen orimlig och byggde på en felaktig historia och vi fick höra att det i ena vågskålen ligger ett beroende av Kinas metaller och i andra skålen ”ett par renar”. Och så fortsatte det. Håkan Jonsson och Ánde Somby behöll dock lugnet och lät sig inte provoceras av vare sig de horribla formuleringarna eller av att gång på gång bli avbrutna.

– Det hela avslutades med att deltagarna fick berätta om hur de trodde att det skulle se ut om tio å. En ”framtidsvision” var att då skulle Sverige kanske tagit sig ur flertalet FN-konventioner om urfolks rättigheter. Att live få möta oförblommerat hån mot mänskliga rättigheter är tack och lov inte något man måste uppleva varje dag. Seminariet hade varit ett riktigt lågvattenmärke i vilket sammanhang som helst, men i denna kontext blev det ännu värre, avslutar Eva Forsgren

Det blev en hetsig debatt om samernas rättigheter, där två läger bildades på scenen. Peter Wennblad, ledarskribent och biträdande chef för Svenska Dagbladets ledarredaktion och Ola Wong, kulturredaktör på nättidskriften Kvartal menade att samerna har för mycket makt, medan Håkan Jonsson ordförande för Sametinget i Sverige och Ánde Somby, jurist och associate professor vid juridiska institutionen vid Tromsø universitet inte höll med. Publiken reagerade med burop och irritation på vissa punkter, och Wennblads ord möttes av starkt ogillande. Efteråt har de som satt i publiken uttryckt en sorg och stor irritation över att en sådan här diskussion ens får förekomma på en bokmässa 2024 med temat Sápmi.

– Vi skulle aldrig ifrågasätta andra rättigheter, men samernas mänskliga rättigheter debatteras ofta, sade Ánde Somby, till svt.se efteråt.

Seminariet arrangerades av tankesmedjorna Katalys och Timbro.

Källa svt.se

redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar därför använder vi oss av crowdfunding. Det innebär att människor med små eller stora summor hjälper till att finansiera vår verksamhet. Magasin DIKKOs insamlingen sker via swish: 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS