Botkyrka kommun förargar sverigefinnar igen

Stellan Beckman Privat bild/DIKKO kollage

Ibland dyker saker upp i ens flöde eller bland meddelanden som handlar om större saker. Jag satte mig en dag vid datorn och såg att bland alla meddelanden fanns en uppmaning att mejla någon ansvarig i Botkyrka kommun. Det gällde Sverigefinnar. Meddelandet skulle vara kort och det sades att den ansvarige i fråga skulle förstå.

Text: Stellan Beckman E-post: etnologenbeckman@gmail.com

Själv har jag svårt för mejlkampanjer. De väcker inte uppmärksamhet bland medier och de kan med lätthet ignoreras av politiker och byråkrater på samma sätt som möten och samråd. Men jag ville veta mera om vad som hade hänt.

Botkyrkas sverigefinska förening, Botkyrkan Suomiseura, hade skrivit ett inlägg om vad som hänt. Botkyrkas utvecklingschef Charlotta Brask ska ha anställt en demokratiutvecklare för nationella minoriteter i Botkyrka kommun. Sverigefinnar i kommunen har ställt krav på att den som blir anställd ska kunna finska, ha kulturkompetens, ska kunna minoritetslagen och kunna utbilda förvaltningspersonal i nationella minoritetsfrågor.

Nu verkar det som om man fått en demokratiutvecklare för nationella minoriteter i Botkyrka kommun, men enligt uppgifter ska det då vara någon som inte har de kunskaper som eftersökts av sverigefinnar i kommunen. Och man kan såklart fråga sig varför krav som sverigefinnar, som har rätt enligt minoritetslagen att bestämma och påverka frågor som rör dem själva, ignorerats.

Och just den delen av minoritetslagen står redan på Botkyrka kommuns hemsida. Så man kan verkligen undra vad problemet är. Inte nog med det. I annonsen för tjänsten står det att den som söker ska ha kunskaper om minoritetspolitiken och minoritetslagstiftningen.

Händelsen har även uppmärksammats av Ruotsinsuomalainen ajatushautomo, sverigefinsk tankesmedja, på deras facebook-sida. Med hänvisning till annonsen för tjänsten skriver tankesmedjan att kommunen anställt en högt meriterad person som dessvärre saknar kvalifikationer angående nationella minoriteter och språkkunskaper i finska.

”Kommunikationen på alla nivåer med målgruppen”, skriver tankesmedjan, ”blir högst bristfällig och haltande om det behövs tolk eller om de finsktalandes lagstadgade rättighet att använda sitt språk förbises.”

Jag kan bara hålla med. Om demokratiutvecklaren för finskt förvaltningsområde inte kan finska, för att ta ett exempel, ska kommunen då låta en tolk gå med varenda gång? Vad är tanken?

Frågorna har hopat sig för mig sedan jag läste inläggen på Facebook. Jag funderade på att mejla till de ansvariga, ställa några frågor. Kanske kontakta den som fick tjänsten. Samtidigt ser jag att en del redan pratat med ansvariga. Utan att man fått några vettiga svar. Alltså känns det som ett slöseri med tid att fråga direkt.

Det är inte första gången som Botkyrka sätter sig över den sverigefinska minoriteten. 2018 skulle utbildningsnämnden i Botkyrka spara drygt 48 miljoner kronor. Tre miljoner kunde sparas in genom att ta bort modersmålsstödet i förskolan. Föräldrar protesterade.

Detta skedde alltså i ett förvaltningsområde som får pengar av svenska staten för att kunna bedriva sin verksamhet riktad mot sverigefinnar. Med detta i åtanke kanske man inte ska ha särskilt höga förväntningar. Inte ens när kommunen varit förvaltningsområde under många år.

redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS