Sveriges valresultat ger en glimt av hopp mitt i Europas uppgång av nationalism

Sverige trotsar trenden i Europa, med nationalistiska och högerpartier som vinner mark. Samma resultat ses i Danmark och Finland, The Nordics rule. Sverigedemokraterna, som förväntades prestera bra, såg ett minskat stöd, kanske på grund av avslöjanden om anonyma trollkonton.

Text: Britt-Inger Hedström Lundqvist
DIKKO finns på FacebookTwitter, LinkedInTikTok och Instagram

Sverige avviker från den allmänna trenden där nationalistiska och högerpartier gått framåt. Även om alla röster inte är räknade så lutar valresultatet åt att flest röster fick S följt av M och MP. Även V går framåt, medan SD backar för första gången. Både C, L och KD klarade spärren.

Att MP skulle bli tredje största parti var lite otippat, även om det har mobiliserats på den gröna sidan. Miljön är uppenbart viktigare än vad många tror. Att döma av minerna som visades upp i teven var även MP förvånade, om än glada, över valresultatet. Rubrikerna om högervindar i Europa förefaller ha gynnat MP.

Det blåser högervindar i Europa

Trots att Sverige avviker så blåser det tydliga högervindar i EU och stödet för en radikal rödgrön politik och liberal plakatpolitik minskar. Ute i Europa tappar vänstergruppen och den socialdemokratiska gruppen medan alla variationer av högern ökar rejält, en trend som är minst sagt skrämmande. Vi kan tacka de högre makterna att vi inte har haft samma trend i Sverige där SD inte har gått framåt. 

Vi lever idag i en tid när Gustav Vasa rasism och Linnés rasbiologiska tankar återigen börjat smyga sig på oss. Det är därför viktigt att alla minoriteter får plats och en arena där de kan verka på ett naturligt sätt, som en del av samhället utan att minoritetens särart försvinner. 

Ur ett svenskt perspektiv finns det många lärdomar att göra av valresultatet. Bland annat kan man konstatera att vi i Sverige inte alltid följer trenderna som finns ute i Europa – när det blåser högervindar som bildar vågor innebär det inte per automatik att vågorna drar över Sverige också. Så kanske ska man inte ta fram surfingbrädan bara för att vågorna går höga ute i Europeiska vatten. För trots utvecklingen i Europa så backar SD, för första gången på dryga tre decennier, i Sverige.

Sverigedemokraterna blev strandsatta

Sverigedemokraterna har fått surfa på land eftersom högervågorna från Europa inte har nått riktigt ända hit, så att det är sura miner hos SD är inte så konstigt. De hade räknat med att bli näst största parti, vilket gör att deras resultat blir ett nederlag.

Efter det preliminära valresultatet förklarade toppkandidaten Charlie Weimers att bakslaget sannolikt berodde på Kalla faktas avslöjande och att partiet fått för många frågor om det. Innan valet trodde man kanske att avslöjandet skulle ge en ökning för SD, vilket var en av anledningarna till att SD använde avslöjandet i sin valkampanj. Men faktum är att SD antingen inte lyckats med att mobilisera sina väljare eller så tyckte kanske deras väljare inte att det är en bra idé att bygga murar runt EU. Förmodligen köper de inte heller förklaringen om att trollfabrikerna handlar om att TV4 är dumma.

Den kaxiga myran

Vänstern hamnade på nära 11 procent av väljarstödet, vilket torde vara en lättnad för Nooshi Dadgostar vars strategi bitvis har varit ifrågasatt inom partiet. Med Jonas Sjöstedt i EU lär det här valresultatet göra hennes tid fram till nästa riksdagsval lite enklare internt.

Det samma gäller för Magdalena Andersson och Ulf Kristersson och för de gröna språkrören. En annan som klarade sig var Johan Pehrson och då i förlängningen, tyvärr, Tidösamarbetet, om än med ett nödrop. Samtidigt kan man konstatera att inget parti har någon politiks strategi för de nationella minoriteterna i sin EU-politik. En brist som jag kan tycka är under all kritik om man tittar på hur samhällsutvecklingen ser ut. Så jag vet inte om politiken i Sverige direkt kan slå sig på bröstet och utropa som den kaxiga myran, ”jag är en älg” för de är fortfarande bara myror.

Svenska EU-politiker har inget att säga om nationella minoriteter

Men personligen är jag mest glad över att vågorna inte slog över oss, och att surfingbrädan inte kom till användning utan får stå kvar i den mörka garderoben. 

redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar därför använder vi oss av crowdfunding. Det innebär att människor med små eller stora summor hjälper till att finansiera vår verksamhet. Magasin DIKKOs insamlingen sker via swish: 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS