Brazilskenet Romme – Bollnäs

Brazil på Pärla

Brazil Jack var inte i egentlig mening en djurmänniska. Visst älskade han djur och nog för att han under sin levnad ägde många kreatur av de mest skilda slag. Min pappa Teddy berättade om såväl en stor krokodil i glasmonter på Barnum show som emu-strutsen Lisa.

Han hade också den magnifike drillhanen King August och rhesusapan Lotta vilka tillsammans med familjen bebodde Drottninggatan 8 där man disponerade hela övervåningen från 1926. På det ambulerande tivolit ”Tältstaden” hade han tre lejon som inköpts från Aalborg zoo i Danmark samt ett antal andra cirkusdjur vilka uppträdde i den lilla cirkusen ”Djungelrevyn” som ingick ibland attraktionerna.

Dock dresserade han själv inga djur och uppträdde aldrig med dem i manegen trots att han lärt sig rida ganska väl under sin tid som lärpojke vid cirkus Madigan 1886 – 89. En ridhäst behövde han dock för att ståndsmässigt kunna göra reklam för sina olika nöjesföretag. Teddy mindes en vacker brun valack vid namn Marigold från sin barndom men första egna hästen köpte Brazil för 400 kronor av en hästhandlare Axel Kilstrand i Romme redan 1900. Hon var en liten skäck vid namn Pärla, nervös av sig efter att en gång vid ett skentillfälle fått en harvpik in i länden.

Cirkusmaterialet hade just avgått med tåg emot Bollnäs, för då cirkusen ännu inte ägde några hästar ansåg Brazil det onödigt att hyra en hel extra vagn bara för lilla Pärla. Han hade istället bestämt sig för att rida henne de femton milen. I samma ögonblick som Kilstrand släppte tyglarna föll hon i sken, ovan som hon var vid både sadel och ryttare.

Brazil lyckades styra ut henne på åkrarna vid sidan av landsvägen och lät henne därefter skena så mycket hon ville så länge det var i rätt riktning. Först gick det i sträckt galopp ända till Borlänge och därefter i riktning Storvik. I Falun lyckades han få stopp på henne och kunde vänta in tåget som därefter gick över Korsnäs till Storvik. Därifrån gick galoppen över Ockelbo till slutdestinationen Bollnäs dit ekipaget anlände vid fyratiden om morgonen dagen därpå. Då var både häst och ryttare trötta och ömma i alla leder men efter den pärsen blev Pärla en riktigt fin ridhäst.

 Att googla avståndet Romme Bollnäs ger vid handen en sträcka med bil på dryga 150 km. I efterhand kan man konstatera att detta var en sportslig prestation på absolut elitnivå (för vi får väl utgå ifrån att Brazil höll sig till att strikt sanningsenligt redogöra för sin bedrift). Särskilt som den kortaste distansritten, en så kallad Clear Round är 40 – 50 km lång. Efter minst två CR har ryttaren kvalificerat sig för tävlingsklass 50 – 79 km. Minst två sådana tävlingar behövs för att godkännas för 80 – 99 därefter 100 – 120 och till sist de svåraste klasserna från 130 km upp till 160 km vilket är den längsta som rids i ett svep.

En bedrift värdig Brazil Jack.

Toni Rhodin
redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS