Civil Rights Defenders lanserar Off.guard – den första tjänsten för livsviktig information när internet stängs ned

Foto Civil Right Defenders

Att förlora tillgången till internet kan vara livsfarligt. Därför lanserar Civil Rights Defenders nu en ny tjänst – Off.guard. Off.guard är skapad för att privatpersoner, journalister och människorättsförsvarare ska kunna dela viktig information i länder där medvetna störningar av internet sker i samband med val, konflikter, kris och krig.   

För oss svenskar känns det självklart att internet är något som finns tillgängligt för alla, när som helst. Men faktum är att fler och fler länder försöker kontrollera sina medborgare genom medvetet störa och stänga ner internet samt censurera information. Det har blivit ett allt vanligare verktyg för ledare och auktoritära regimer att ta kontroll över folk och styra vilken information som sprids och delas. 2022 rapporterades över 187 medvetna nedstängningar eller störningar av internet i över 35 länder.  

Internetstörningar i samband med val, väpnade konflikter och massdemonstrationer har lett till att människor inte kunnat kommunicera eller rapportera övergrepp. När drabbade personer inte får tillgång till kritisk information ökar osäkerheter, våld och allvarliga brott mot mänskliga rättigheter, konstaterar FN i en rapport.

– Civil Rights Defenders skapade Off.guard som ett svar på den ökning av internetnedstängningar vi ser, där viktiga nyheter eller kritisk information inte når de som behöver den mest. Tillgång till information är en rättighet, och kan ibland vara skillnaden mellan liv och död, säger Marcin de Kaminski, chef för säkerhet och innovation hos Civil Rights Defenders. 

När människor utsätts för störningar förlorar de ofta tillgång till populära nyhetskällor och sociala plattformar eftersom de ofta är för tunga att ladda. Off.guard är tillgänglig för alla med en webbläsare och är helt textbaserad. Eftersom Off.guard arbetar aktivt i bakgrunden, upptäcker den automatiskt svaga anslutningar och uppdaterar flödet utan att användaren behöver göra något. Varje uppdatering sparas sen lokalt på enheten, vilket innebär att även om anslutningen bryts så förlorar inte utsatta människor tillgång till kritisk information. 

Länk till presskit här

Länk till Off.guard här

Presskontakt 

telefon: 076 576 27 62 / E-post: offguard@crd.org

Källa: Civil Right Defenders

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS