Civil Rights Defenders tilldelas ukrainska journalistförbundets yttrandefrihetspris

Det ukrainska journalistförbundets (National Union of Journalists, NUJU) pris till stöd för yttrandefriheten 2024 tilldelas den svenska människorättsorganisationen Civil Rights Defenders. Det ukrainska journalistförbundet är Ukrainas största journalistorganisation och hade över 18 000 medlemmar innan krigets utbrott.

Källa: TT
DIKKO finns på FacebookTwitter, LinkedIn och Instagram

– Vi vill uppmärksamma Civil Rights Defenders dedikerade stöd för ukrainska journalister och människorättsförsvarare samt deras viktiga roll i att stärka dessa röster globalt. I tider av krig vill vi speciellt lyfta hur viktigt det varit för oss att ha Civil Rights Defenders som en partner i vårt arbete med att dokumentera krigsbrott som mediearbetare utsatts för, säger Sergiy Tomilenko, ordförande för det ukrainska journalistförbundet. 
 
Det ukrainska journalistförbundets pris till stöd för yttrandefriheten delas ut varje år till minne av Igor Lubchenko, som länge var ordförande för förbundet och gjort stora insatser för yttrandefriheten i Ukraina. 

– Civil Rights Defenders har gjort oerhört mycket för Ukrainas journalister, sa Mykola Semena, sekreterare på det ukrainska journalistförbundet när han föreslog Civil Rights Defenders.   
 
– Vi är väldigt glada och hedrade över det ukrainska journalistförbundets utmärkelse. Ukrainas modiga journalister står just nu i frontlinjen i försvaret av det fria ordet. Inte bara för sitt eget land utan för alla som tror på en öppen värld. Från Civil Rights Defenders har vi sedan början av kriget försökt stödja på alla sätt vi kan så att dessa modiga demokratiförsvarare kan fortsätta sitt viktiga arbete. Vi är glada över priset som är ett bevis på att det vi gör når fram och behövs, säger Hanna Gerdes, ordförande Civil Rights Defenders.     
 
Det ukrainska journalistförbundet nämner särskilt Civil Rights Defenders arbete med att skydda ukrainska journalister, samt arbetet med att dokumentera journalisters vittnesmål om krigsbrott.  
 
– Priset är ett erkännande av inte bara vårt arbete, utan av hela den ukrainska journalistkårens viktiga insatser. Jag hade förmånen att träffa ett antal journalister i Kiev i december. De gör ett fantastiskt arbete och omvärlden måste stå enade med de som står upp för det fria ordet, även under de extrema omständigheter som just nu råder i Ukraina, säger Anders L. Pettersson Executive Director Civil Rights Defenders. 

Med stöd av Civil Rights Defenders dokumenterar det ukrainska journalistförbundet journalisters vittnesmål om krigsbrott, tar fram dokument och rapporter till internationella samfund och arbetar för att rikta omvärldens uppmärksamhet åt de brott som journalister utsätts för under kriget.  

Läs mer om priset på det ukrainska journalistförbundets hemsida. 

redaktionen@dikko.nu

Att vara en oberoende tidning kostar pengar därför använder vi oss av crowdfunding. Det innebär att människor med små eller stora summor hjälper till att finansiera vår verksamhet. Magasin DIKKOs insamlingen sker via swish: 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS