
Demokratin och rättsstatens principer fortsatte att försvagas i Europa under 2024. Sverige pekas ut som en av de äldre demokratier som visar tecken på att rättsstatliga principer gradvis och successivt urholkas. Det visar en ny rapport som tagits fram av 43 europeiska människorättsorganisationer, bland andra Civil Rights Defenders.
I veckan släpptes Liberties Rule of Law Report 2025. Det är den mest omfattande skuggrapporten om hur rättsstatens principer efterlevs som hittills har överlämnats till EU. I årets rapport har 21 EU-länder granskats, däribland Sverige.
Snabbutredning av lagförslag äventyrar rättssäkerheten
Redan förra årets rapport varnade för att lagstiftningsprocessen i Sverige snabbats på vilket begränsat möjligheten för civilsamhället att delta i remissförfaranden. Årets granskning visar att utvecklingen har förvärrats. Dessutom ser man oroat på att regeringen på förhand gett utredare i uppdrag att föreslå lagförslag – oavsett vad en utredning kommer fram till.
– När lagförslag utreds snabbt begränsas den demokratiska delaktigheten och vi får en sämre lagstiftning. Att regeringen dessutom ger utredare i uppdrag att presentera lagförslag oavsett utredningens slutsatser underminerar hela processen, säger John Stauffer, chefsjurist och biträdande exekutiv chef på Civil Rights Defenders.
Nya lagar inskränker mänskliga rättigheter
Granskningen lyfter även att det demokratiska utrymmet för civilsamhället fortsätter att krympa. Grundläggande rättigheter, så som mötes- och yttrandefriheten, har begränsats och allt hårdare åtgärder tas till för att skingra fredliga protester. Särskilt miljöförsvarare har i allt högre grad utsatts för åtal och fällande domar för sabotage, ett allvarligt brott som kan leda till fängelsestraff, för handlingar som tidigare bestraffats med böter. Visitationszoner och vistelseförbud lyfts som exempel på lagar som underminerar mänskliga rättigheter.
– Vi ser just nu en oroande utveckling för demokrati, mänskliga rättigheter och rättsstatens principer i hela världen. Att då även Sverige, som länge varit ett föredöme för andra länder, är på tillbakagång är särskilt oroväckande. Det ger legitimitet åt länder som Ungern och Slovakien, vars regeringar medvetet nedmonterar rättsstatens principer, säger John Stauffer.
Kort om Liberties Rule of Law Report
Rapporten har tagits fram av The Civil Liberties Union for Europe (Liberties) och deras medlemsorganisationer och granskar pressfrihet, situationen för rättsväsendet och civilsamhället samt systematiska problem med mänskliga rättigheter.
Liberties är en watchdog-organisation som bevakar att mänskliga rättigheter respekteras i EU. Civil Rights Defenders är en av medlemsorganisationerna och granskar situationen i Sverige.
Läs Liberties Rule of Law Report 2025
Klicka här för att läsa hela granskningen.
Kontakta oss
Våra experter kan kommentera rapporten, hur Sverige lever upp till rättsstatliga principer och hur detta påverkar vår demokrati. Vi kan också förmedla kontakter till Liberties och organisationer som granskat utvecklingen i andra europeiska länder.
Ni når oss på +46 (0)76 576 27 62 / press@crd.org
Civil Rights Defenders är en internationell människorättsorganisation som grundades i Sverige 1982. Vi arbetar för och tillsammans med tusentals människorättsförsvarare som kämpar för att demokrati ska gälla och de mänskliga rättigheterna respekteras världen över. Vår uppgift är att se till att de kan arbeta säkrare, smartare och snabbare. Vi håller även makthavare i Sverige ansvariga när de kränker mänskliga rättigheter på hemmaplan.
Läs om vilka länder och regioner vi bevakar här.
Läs om vårt uppdrag och våra arbetsmetoder här.
redaktionen@dikko.nu
Att vara en oberoende tidning kostar pengar därför använder vi oss av crowdfunding. Det innebär att människor med små eller stora summor hjälper till att finansiera vår verksamhet. Magasin DIKKOs insamlingen sker via swish: 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046
Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61
IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS