Den 3-9 oktober är det dags för årets minoritetsvecka i Gävleborg

I Sverige har vi fem erkända nationella minoriteter som är urfolket samerna, sverigefinnar, tornedalingar, romer och judar. De nationella minoritetsspråken är samiska, finska, meänkieli, romani chib och jiddisch.

Minoritetsveckan är ett gemensamt arrangemang i regionen och anordnas för att synliggöra och sprida kunskap om Sveriges nationella minoriteter, deras historia, kultur och språk.

Minoritetsveckan i Hofors

På Hofors bibliotek kommer veckan att uppmärksammas med ett bokbord där du kan finna information om, av och med personer som tillhör de nationella minoriteterna. På biblioteket kommer du att finna information om nationella minoriteters rättigheter och de kommer även att delas ut språkpaket till små barn.

Kommunen kommer flagga med de nationella minoriteternas flaggor vid kommunhuset.

Utställningen Konsten och kampen, skildrar Rosa Taikons liv och betydelse för den nationella minoritetsgruppen romer. En komprimerad version av utställningen kommer att visas digitalt på biblioteket under veckan. Biblioteket kommer att gästas av Elin Thomasson, intendent för nationella minoriteter vid Hälsinglands museum som berättar mer om Rosa Taikon liv som både konstnär och samhällsdebattör.

Barn i årkurs 1 har utifrån böckerna Piano karkaa (Piano på rymmen) och Kissa katoaa (Katten är borta) fått skapa fantasifulla bilder. Det kommer vara en utställning på Hofors bibliotek under v 40-42.

Finska föreningen kommer att hålla i en workshop på biblioteket och lära ut grunderna i Himmeli, som är en traditionell finsk hantverksteknik.

Kulturskolan kommer att uppmärksamma minoritetsveckan i sina utbildningar och Entré ungdom kommer anordna ett minoritetsquiz samt ha filmvisning. Den finskspråkiga kyrkokören Suom. Kirkkokuoro kommer att besöka kommunens äldreboenden och sjunga under minoritetsveckan.

Hofors hembygdsförening kommer att ha öppet hus och presentera det så kallade ”finska rummet”. Där visas bland annat folkdräkter och en utställning om finska krigsbarn. De erbjuder även guidade turer på både finska och svenska.

Minoritetsveckan i Hofors avslutas med en konsert på Hofors hembygdsgård, med Juuri och Juuri. Duon, som består av fiolspelerskan Emilia Lajunen och multiinstrumentalisten Eero Grundström, dyker in i den finska musiktraditionens historia och kombinerar gamla melodier från Kavela i Öst med 1800-talets fioltradition från väst och skapar något helt nytt.

Mer information om de olika aktiviteterna i Hofors samt programmet för hela regionen hittar du i länkar på denna sida.

Varmt välkomna att ta del av programmet för minoritetsveckan 2022!

Region Gävleborg – Program
Minoritetsvecka 2022

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS