DIKKOs roadtrip – från Skellefteå till Jönköping och tillbaka

Foto DIKKO

Efter att ha packat bilen full av kläder, material, utställningar, böcker, färdkost med mera startade vår resan 14.30 från Hällnäs fredagen den 12 maj. Första anhalten blev Södertälje, Sandra och Hampus.

Utsikten från sjunde våningen. Foto DIKKO

Vi sov gott och åt en njutbar frukost på bästa hotell Sandra och Hampus, man behöver inmundigade närande kost för att stärka sig när man är ute och reser, gärna ofta också. Så fortsatte vår resan till finaste Ann som bor utanför Flen och där beundrade vi den gudomliga utsikten, levererade lite böcker, pratade och fikade Anns goda banankaka innan det bar av iväg igen. 

Ann leder vägen där framme så vi ska hitta rätt. Foto DIKKO

Från Södertälje till Flen och sen vidare mot Nässjö. I Nässjö åkte vi på kringelikrokiga vägar i det djupaste av Småland, GPS:en valde en skogsbilväg som i vanliga fall var stängd, men till sist hittade vi till Jan, Solvor och deras ljuvliga barns hem. Där blev vi kvar i några helt underbara dagar.

Lunch i det fria. Foto DIKKO

Vi hade fint väder och tillbringade en stor del av dagarna utomhus, bland ankor och hönor, vi åkte på ramslöksplock i hjärtat av Småland och badade bastu. Vi fick verkligen några helt underbara dagar och fick njuta av våra fina vänner, med fantastiska samtal, skogsmulle och Jans fantastiskt goda bröd, det kan verkligen inte bli bättre än så.

Ramslöksskogen. Foto DIKKO

På måndag var det så dags för vår första jobbanhalt, Jönköping, som levererade över förväntan. Vi föreläste för en publik som var intresserad och engagerad och som dessutom ställde bra frågor. Det var något fler på förmiddagen men stämningen var lika fantastisk under båda föreläsningarna. Att vi dessutom fick träffa personer som vi tidigare bara haft kontakt med på sociala medier var en en bonus och himla kul. Sen var P4 där och intervjuade oss i direktsändning, vilket var otippat men väldigt roligt. 

Ord på Jönköpingska

Att det har funnits många Resande i Jönköping visar sig tydligt i den dialekt som man pratar där. Musch – man / Garia – kvinna / Musta – kaffe / Pilo – full / Skiron, statton – polis / Traja – trampa / Nasa, beckna – sälja / Tjora – stjäla / Ava – springa / Smältana – socker / Tjuring – kniv / Joning – sprit / Miron – jag / Borsta -supa / Balvas – fläsk / Jycklo – hund / Rackla – prata / Ava kai – dra iväg / Töjj – cigarett, är bara några av de närmare 100 ord från romanin som finns i Jönköpingskan.

Vi hade med oss och ställde upp vår portabla utställning, med dåtida och samtida konstnärer, och vi sålde böcker, men framförallt pratade vi med många fantastiska människor. Jönköping gav mersmak och vi sa båda efteråt att hit återvänder vi gärna. Så ett stort tack till arrangörerna i Jönköping och alla som kom. 

Nu finns dessutom våra böcker på bibliotek i Jönköping för den intresserade. 

Jönköping. Foto DIKKO

På kvällen vilade vi våra ömmande fötter som skrek ut sitt missnöje över att vi stått hela dagen under föreläsningarna på ett hotell i Jönköping. Dagen därpå åt vi en brutalt god hotellfrukost innan vi satte av mot Borås. Där letade vi oss fram till Bodaskolan och den Romaklassen som går där. Men innan vi kom till Borås åkte vi in på en outlet och shoppade lös, vi behövde kläder till våra regnbågskjolar som vi ska ha på oss när vi åker ner till Pride i Stockholm den 5 augusti.

Stockholm Pride, 5 augusti tema Mångfald. Kom och gå med i den nationella minoritetsgruppen

När vi sen anlände till Borås blev vi insläppta på Bodaskolan där klassen väntade. Vi pratade historia, kultur, identitet. Vi fikade och lyssnade på Jami som rappade om vår historia. Han ägde verkligen alla oss som normalt föreläser om historien, han hade plockat ut de viktigaste punkterna och drog vår historia på två minuter. Därefter skrev klassen dikter som visade på en otrolig kreativ förmåga. Vilka fantastiskt duktiga ungdomar, när de slår igenom och blir artister kommer vi kunna säga att det var vi som hörde dem först. Kreativiteten sprudlade i klassrummet och deras engagemang var helt otroligt, vi hade precis mött våra nya kulturbärare, och det var helt klart lovande för framtiden, vilken ynnest. Vi var eniga efteråt att vi mer än gärna skulle träffa dessa ungdomar vid fler tillfällen. Så åker vi förbi Borås fler gånger så måste vi bara dit. Vi var lyriska och fortsatte efter mötet med den fantastiska Romaklassen mot Säve och Johanna. 

Här kan du läsa dikterna som ungdomarna producerade Kultur rimmar på…

Vår GPS har skött sig bra under vår resa, förutom när den visade oss via de små skogsvägarna i Småland även om det gick bra det med, och tog oss fram till rätt adress. Det blev ett kärt återseende med Johanna och Emil innan vi stöp i säng, nöjda med dagen och helt slut. 

Foto DIKKO

Så var det dags för vår dag på Billströmska folkhögskolan. Dagen började med regn när vi körde mot Tjörn, men under tiden vi riggade utställningen och förberedde föreläsningen så tittade solen fram igen. Vi fick en god frukost innan alla samlades i den stora aulan på skolan. Vi startade med att spela upp Jamis rapp om vår historia innan vi gjorde några nedslag i den. Sen fortsatte dagen med att vi pratade om tidningen och förlaget, vi pratade om varför vi startade båda. Därefter fick eleverna dela in sig i grupper för att skriva dikter, rap eller nåt annat på temat minoritet. När de sen läste upp sina alster fick vi skratta, beundra och bli berörda, vilka fantastiska poeter. Även denna gång visade eleverna på en otrolig kreativ förmåga. Vi kommer publicera deras kreativitet så fort vi har samlat ihop alsterna.

Läraren Marika sydde detta fantastiska konstverk under tiden vi var på folkhögskolan och gav oss den i present när vi avslutade. ”Jag vill prata så att folk förstår” lyder texten och är hennes sammanfattning av vårt prat. Foto DIKKO

På eftermiddagen besökte Britt-Inger sina kompisar gamla Marie-Louise och Yvonne, som finns omskrivna i hennes bok, hon fick njuta av deras sällskap och prata gamla minnen till framåt kvällen och åt skaldjur. Det blev en minnesvärd eftermiddag och kväll. Linda stannade kvar på folkhögskolan för att sedan åka med Johanna hem, frampå kvällen sammanstrålade alla hos Johanna igen och pratade om den lyckade dagen.

Tigers rumpa går inte av för hackor. Foto DIKKO

Under torsdagen vilade vi ut lite, vi kände oss lite som mätta, nöjda och belåtna katter. Men vi hann också med att ta hand om ramslöken som vi plockade i Småland hos Solvor och Jan och hälsa på hos Johannas hästar Tiger och Bri. Två helt underbara och vackra tinker-hästar. Ni har väl inte missat att läsa om vår DIKKO-häst Bri, om ni har gjort det kan vi gå in HÄR

Efter besöket hos hästarna åkte vi och handlade lite färsk fisk, musslor och burkar till ramslöken. Är man nu på västkusten måste man ju äta fisk och musslor. Vi fick en trevlig kväll med god mat, mycket snack och planerande för team DIKKO Queens, vilket är vi som jobbar med förlaget kallar oss.

Johanna och DIKKO-tinkern Bri. Foto DIKKO

Fredag var det dags att återvända hem igen, men inte utan att stanna i Åmål hos Lillemor. Tänk ändå att vi till sist, efter alla år, skulle få möta denna magiska, kompromisslösa, kärleksfulla och sjukt roliga lilla människa i verkliga livet. Vi älskar dig Lillemor, du är en fantastisk förebild.

Bästa Lillemor vid fikabordet. Foto DIKKO

Efter detta sista möte åkte vi vidare mot norr. Vi gjorde ett sista stopp i Sundsvall där vi helt slut somnade i ett litet sunkigt hotellrum med ungdomarnas dunkande basar i öronen innan John blund tog över och vaggade oss till drömmarnas värld.

Vi har gjort en fantastiskt resa, träffat underbara människor, skrattat, blivit rörda och haft underbart roligt. När vi summerade veckan på vägen tillbaka, kunde vi bara konstatera att det har varit en magisk vecka, vi har navigerat oss fram genom många skratt och någon förvirrad (men sjukt rolig) felkörning.Tack alla fina människor som vi har träffat på resan, ni har gjort varenda mil värd att åka.

Linda Lundqvist chefredaktör
linda@dikko.nu
Britt-Inger Hedström Lundqvist ansvarig utgivare
britt-inger@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS