Dusan Marinkovic med gäster i ny talkshow ”Möte med … Ame Maladjuvas …”

Lindy Larsson är en av de 16 gästerna som Dusan Marinkovic intervjuar. Han berättar bland annat om sitt jobb i Berlin, om planerna på en uppsättning i Stockholm och om sitt bröllop. 30 augusti publiceras avsnittet på SVTPlay. Foto: SVT

Under hösten sänder SVT en talkshow om och med romer. ”Möte med … Ame Maladjuvas …” heter programmet som går i 16 avsnitt. Programledare är Dusan Marinkovic, journalist från Malmö. 

Marinkovic säger att programmet har en bra mix av romer från hela landet och att de medverkande gästerna speglar olika intressen och talanger. 

För mig är det viktigt med den här sortens program därför att romer ofta visas utifrån en negativ chargong. Då menar jag att de speglas som offer för rasism och diskriminering eller att de förknippas med tiggeri. Jag vet att det finns mer än så inom den romska historien och kulturen, säger Marinkovic och fortsätter: 

Romer har sett världen ur unika ögon och det romska perspektivet är viktigt. Romer är visionärer, en del musiker och andra är eldsjälar. Det är dessa som borde synas och det är de jag vill lyfta. 

Programmet sänds med start kl 18:00 den 30 augusti i SVT 2 och serien pågår under hösten. 
Samtliga avsnitt släpps också på SVTPlay 30 augusti. 

Varje avsnitt är 15 minuter långt och språket varvas mellan romska och svenska beroende på hur programledarens och gästens dialekt matchar varandra. 

Jag talar lovari men eftersom att jag kommer från Serbien så förstår jag Arli också. Kelderash och lovari är i princip desamma så jag förstår det också, förklarar Marinkovic. 

I ”Möte med … Ame Maladjuvas …” presenteras en mindre undersökning som SVT gjort bland ungdomar. Den är besvarad av 111 tonåringar och resultaten därifrån visar att bara en tredjedel kunde svara att romer faktiskt utrotades under förintelsen. Svaren visade också att bara var tionde av de tillfrågade kände till vilket datum som är romernas minnesdag för Förintelsen. 

Flera av gästerna som medverkar är profiler eller experter men många också helt vanliga personer som bär på en historia eller berättelse. 

De medverkande är Louie Marti, Katarina Memetovic, Domino Kai, Alma Dzafic Ferhatovic, Django Taikumer, Arvid Bergman, Stefano Kuzhicov, Edy Dzafic, Britt-Inger Hedström Lundqvist, Bagir Kwiek, Dolaresa Andersen, Lindy Larsson, Erika Oldberg, Hans Caldaras, Maria Erlandsson samt Ilija Rajkovic. 

Här kommer ett litet smakprov av intervjun med Britt-Inger Hedström Lundqvist, ansvarig utgivare av magasin DIKKO.

Serien sänds med start den 30 augusti i SVTPlay. Serien ligger kvar längre och går att se i efterskott.

Fakta 

SVT har i uppdrag att göra tv-program på de nationella minoritetsspråken finska, romani chib, jiddish, meänkieli och samiska, plus teckenspråk. 

Sedan 2020 ligger minoritetsredaktionen i Umeå. 

I år gör SVT omkring 80 titlar på de olika språken inom en rad olika genrer. På romska producerar SVT 32 timmar program under 2021. 

För mer information: 
Dusan Marinkovic, programledare 
076 – 580 57 70 

Eller 

Anders Boström, redaktör 
070 – 592 6678 

Eller 

Desirée Kemi-Wikzén, projektledare 
desiree.kemi-wikzen@svt.se 
070 – 108 87 49 

(Reservation för ändringar i tablå.) 

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS