En uppmaning till handling för romanifolkens kvinnor

DIKKO kollage

Britt-Inger Hedström Lundqvist blev ombedd att skriva för EU Romapress om EU:s politik och praxis, men av åtta skribenter var bara hon kvinna. Detta belyser bristen på representation och röster för romska kvinnor i offentliga sammanhang. Romanifolkens kvinnor utsätts för dubbel diskriminering och deras röster är avgörande när det gäller att lyfta fram frågor som påverkar deras samhälle.

Text: Britt-Inger Hedström Lundqvist
DIKKO finns på FacebookTwitter, LinkedInTikTok och Instagram

Jag blev ombedd att skriva en artikel i EU Romapress och uttala mig om den politik och som förs i EU. Självklart svarade jag ja till att skriva. Resultatet blev att jag och sju män skrev!?

Min fråga blir då: var är alla kvinnor? Vi blev tillfrågade och våra åsikter och tankar är otroligt viktiga när vi ska belysa frågor som rör oss som folk, frågor om demokrati, feminism och så vidare. Vi kvinnor behöver ta plats i de rum vi bjuds in till och bjuds vi inte in borde vi slå in dörrarna för att ta vår plats. Men det blev bara jag som skrev trots att flera kompetenta kvinnor också hade kunnat skriva. Varför?

Resande och romska kvinnor upplever ofta en dubbel diskriminering – både för att vi är kvinnor och för att vi tillhör romanifolken. Detta faktum gör våra röster dubbelt så viktiga i det allmänna rummet. Antiziganismen, den särskilda rasism som riktas mot romanifolken, är utbredd och slår hårt mot romanifolkens kvinnors rättigheter. Och romanifolkens feminism kännetecknas av kampen för att övervinna fördomar och distinktionen både mot det romska samhället och mot kvinnor.

För att kunna driva romanifolkens kvinnors rättigheter måste vi som kvinnor synas och se till att våra röster hörs av dem som har makten. Därför är det viktigt att vi är med och skriver och representerar, vi måste lyfta de frågor vi anser är angelägna. Männen ska och kan inte föra vår talan och ändå saknas den kvinnliga representationen. Vi som kvinnor har ett ansvar att kliva in och ta plats, precis som männen har ett ansvar att släppa fram oss.

Det är enkelt att inta en undfallande roll för att slippa ta ansvar, slippa bli kritiserad eller ifrågasatt. För vi kommer bli ifrågasatta, kritiserade och motarbetade, ingen kommer släppa ifrån sig makten frivilligt, vare sig det handlar om romanifolkens män eller EU. Men många bland romanifolken vill att vi kvinnor ska ta större plats, att vi ska finnas med och att vi ska göra våra röster hörda.

Det kommer så klart inte bli en lätt strid att ta, privilegiet att gestalta hur livet ter sig har historiskt inte tillfallit romanifolkens kvinnor eller andra kvinnor heller för den delen. Det patriarkala styret har funnits i många hundra år och det kommer inte vara enkelt att gå in och ta vår självklara plats. Det är hög tid att ändra på detta och vi som kvinnor har ett ansvar att göra våra röster hörda eftersom våra åsikter och tankar är värdefulla.

Det finns många otroligt kompetenta kvinnor som ställer sig i bakgrunden. Trots att de ibland har bättre kompetens än de män som uttalar sig så puttar de dessa framför sig och låter dem berätta vad vi kvinnor tycker. Eller så gör männen om det kvinnorna säger till sina egna ord och solar sig glansen av berömmet för att de är så nyskapande och kloka.

Romanifolkens feminism kännetecknas av kampen för att övervinna fördomar både mot det samhälle de lever i och mot kvinnor. Men det handlar ytterst om makt och omfördelning av den. Vår röst gör skillnad, men vi måste höja volymen på den. Först då tar vi ett första steg för att förverkliga romanifolkens kvinnors rättigheter och skapar en bättre värld för våra barn att leva i.

Läs även: Den romska frågan: Bristen på representation och aktivism nationellt och internationellt

redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar därför använder vi oss av crowdfunding. Det innebär att människor med små eller stora summor hjälper till att finansiera vår verksamhet. Magasin DIKKOs insamlingen sker via swish: 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS