Ett halvår av krig i Ukraina – fem barn om dagen har skadats eller dödats

Antonina* is two years old, she evacuated Kharkiv, Ukraine with her parents in March 2022. They’re now renting an apartment in Dnipro. All of Antonina’s* family and friends have fled their home and are now scattered across Ukraine and Europe. Antonina’s* mother Dana* explains that Antonina* had been very scared by the bombing and they often had to hide in the cellar. She says her nieces and nephews, who are older than her daughter, have more of an understanding of what’s going on and ask questions like whether they “ will die soon.” Antonina* has struggled to understand what happened, but is now feeling more settled because she has made new friends at the local playground. Dana* hopes to return home with her daughter as soon as it’s safe to do so. Dana* and Antonina* received essential supplies and a hygiene kit via Save the Children partner organisation Smile UA/Pomagaem. Anotonina* also received a soft toy animal.

Den 24 augusti hade det gått ett halvår sedan konflikten i Ukraina eskalerade. Nya siffror visar att 356 barn dödats under de senaste sex månaderna. Rädda Barnen är på plats för att hjälpa barn i Ukraina, längs gränserna och hela vägen till Sverige.

Mellan den 24 februari och den 10 augusti dödades eller skadades minst 942 barn i Ukraina – i genomsnitt fem barn varje dag – varav 356 barn miste livet och 586 skadades, enligt uppgifter från FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter (OHCHR). Minst 16 procent av de barn som bekräftas ha dödats i Ukraina sedan kriget eskalerade för sex månader sedan var under fem år, uppger Rädda Barnen i dag.

FN uppger att det sannolikt är fler offer än vad som för närvarande är verifierat och att den exakta åldern på de barn som fallit offer inte alltid är känt. De allra flesta barn som bekräftats skadade eller dödade har fallit offer för explosiva vapen i befolkade stadsområden.

I den en gång livliga staden Kharkiv ska fler än 600 byggnader, inklusive förskolor, skolor och sjukvårdsinrättningar, ha skadats genom intensiv beskjutning och bombning under krigets första månad, enligt stadens tjänstemän.

Dana*, 29 år, och hennes dotter Antonina*, 2 år, flydde från Kharkiv i mars, när bombningarna av staden var som värst. Innan de lyckades fly från staden tog de sin tillflykt till en källare för att undkomma luftangrepp.

Hon hörde alla explosioner och var rädd, hon kunde inte sova. För ett barn som bara är två och ett halvt år gammalt kunde jag inte bara förklara att det pågår ett krig och att barn dör. Hon är för liten, säger Dana.

I stället berättade hon för sin dotter att de höga ljudet var åska. Men denna taktik fungerade inte för hennes äldre brorsbarn. De var mer medvetna om vad som hände och ställde många frågor som ”kommer jag också att dö?” och ”kommer jag fortfarande att springa till korridoren när jag blir stor när det hörs en siren?”.

I vissa delar av landet växer barn upp vid en frontlinje genomsyrad av brutal krigsföring där stadsområden blivit till slagfält. Detta leder till dödsfall och skador samt förstör den infrastruktur som behövs för att garantera tillgång till mat och vatten.

Omkring 3 miljoner barn beräknas vara internflyktingar i Ukraina, och uppskattningsvis 3,1 miljoner barn lever som flyktingar i grannländerna.

Även om barnen i Ukraina inte har något att göra med orsakerna till kriget, är det de som påverkas mest av det. De växer upp till ljudet av bomber, till synen av hem som förstörs, skolor som skadas och vänner och familjemedlemmar som dödas eller skadas, säger Sonia Khush, Rädda Barnens landschef i Ukraina.

Rädda Barnen uppmanar till ett omedelbart upphörande av fientligheterna, vilket är det enda sättet att skydda barn från våld och andra kränkningar av deras rättigheter. Vi fördömer attacker mot civila och civil infrastruktur, inklusive skolor och sjukhus, och användningen av ballistiska missiler och andra oprecisa explosiva vapen, som orsakar civila offer och bryter mot internationell humanitär rätt.

Rädda Barnen har varit verksam i Ukraina sedan 2014 och har levererat humanitärt bistånd till barn och deras familjer. Nu stöder organisationen flyktingfamiljer i hela Europa och hjälper barn att få tillgång till de tjänster de behöver. Med hjälp av lokala partner tillhandahåller Rädda Barnen skydd, mat, kontanter, bränsle, psykologiskt stöd, baby- och hygienpaket till familjer som flytt.

*Dana och Antonina heter egentligen något annat

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS