Caritas Sverige: ”Ren ondska i Mariupol – Stoppa massakern på civila i Ukraina nu!”

Caritas Mariupols kontorsbyggnad totalförstördes av de ryska styrkorna. Sju personer dog, bland dem två Caritasanställda.

Den 15 mars besköt de ryska styrkorna biståndsorganisationen Caritas kontor i Mariupol. Byggnaden totalförstördes och sju civila dog. Nu vädjar Caritas Sverige tillsammans med det globala Caritasnätverket om omedelbar vapenvila i ett pressmeddelande.

Caritas Sverige har med stor sorg och bestörtning mottagit nyheten om det kallblodiga mordet på civila på Caritas Mariupols kontor som utfördes av de ryska styrkorna den 15 mars. Caritas Mariupols kontorsbyggnad totalförstördes genom en direkt beskjutning från en stridsvagn. Flera personer hade sökt skydd inne på kontoret. Sju av dessa dog till följd av beskjutningen, bland dem två Caritasanställda och deras familjemedlemmar.

Caritas Sverige står enade med våra kollegor i Ukraina och med deras familjer, och uttrycker vår djupa sorg över det avskyvärda kriget som förs i Ukraina. Vi är bestörta över de grymma övergrepp på landets civila som rysk militär gör sig skyldiga till. Att, som i Mariupol, gå till dödligt angrepp mot en humanitär organisation och vanliga människor som försöker rädda sina liv är bortom all sans.

Vi är förtvivlade över de tusentals oskyldiga liv som spills, över att miljoner människor berövas sina hem och hela fotfästet i tillvaron, säger George Joseph, generalsekreterare för Caritas Sverige, som i mitten och i slutet av mars besökte Ukraina på uppdrag av Caritas.

Det som pågår i Ukraina är ren ondska, men jag är övertygad om att ondskan inte får sista ordet. Mitt i det avskyvärda kriget finns tiotusentals Caritaskollegor som offrar sina liv för att skydda och tjäna sina medmänniskor. Detta är något som jag själv har sett under mina besök i Ukraina. Dessa människor visar på kärlekens och barmhärtighetens makt över det onda.

Caritas Sverige ställer sig bakom Caritas Internationalis vädjan om omedelbar vapenvila. Tillsammans med det globala Caritasnätverket fördömer vi de omfattande brott mot den internationella humanitära rätten som begås i flera områden i Ukraina.

Sedan det fullskaliga krigets utbrott den 24 februari i år har Caritasanställda och volontärer på plats i Ukraina, med risk för eget liv, bistått fler än 600 000 personer med humanitär hjälp. Caritas fortsätter att arbeta i Mariupol och andra ockuperade områden.

Fakta

Caritas är katolska kyrkans organisation för bistånd, humanitär hjälp och internationell utveckling. Uppdraget är att hjälpa dem som är fattiga, utsatta, fördrivna eller på annat sätt marginaliserade. Caritas är världens näst största hjälporganisation och finns i fler än 200 länder i världen

Caritas Sverige är en del av Stockholms katolska stift och det globala nätverket Caritas Internationalis.

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS