Mänskliga rättigheter ses som “fiendens värderingar”

pixabay

Parallellt med invasionen av Ukraina har den ryska staten drastiskt ökat förtrycket mot sina egna medborgare, i synnerhet mot oberoende media och människorättsförsvarare, skriver Civil Right Defenders i en artikel.

Flera ideella organisationer har tvingats lämna landet, medan andra har tagit det svåra beslutet att stanna kvar. Behovet av människorättsförsvarare i Ryssland kommer sannolikt bara att öka, men det är fortfarande oklart hur mycket de faktiskt kan åstadkomma under det hårda förtrycket. En framstående rysk människorättsorganisation, Committee Against Torture, är en av de organisationer som stannar i landet. Trots en oviss framtid är de fast beslutna att fortsätta sitt arbete. 

Committee Against Torture är en rysk människorättsorganisation som arbetar för att bekämpa tortyr i Ryssland och hjälpa dem som har blivit drabbade. De har alltid arbetat i motvind, men under den senaste tiden har arbetet blivit ännu svårare. Det pågående kriget har gjort det näst intill omöjligt.  

I nuläget möter vi fler och fler hinder, och mänskliga rättigheter ses praktiskt taget som ”fiendens värderingar” nuförtiden, säger Sergey Babinets, ordförande för Committee Against Torture.  

Från och med krigets början har över 15 000 ryska invånare gripits för att ha protesterat mot Rysslands invasion av Ukraina, enligt rapporter från det oberoende medie- och människorättsprojektet OVD-Info. Flera av de gripna rapporteras ha blivit misshandlade och brutalt behandlade av polisen, enligt en undersökning publicerad av den ryska oberoende nyhetssidan Mediazona och andra medierapporter.  

Med nedstängningen av nästan all oberoende media i Ryssland står vi nu inför en i det närmaste total isolering av informationsutrymmet i landet, säger Natalia Kurekina, pressekreterare på Committee Against Torture.  

Läs hela artikeln HÄR

Kriget är en katastrof för mänskliga rättigheter

I ett upprop skriver Civil Right Defenders att risken är stor att mänskliga rättigheter kränks i väpnade konflikter, men de mänskliga rättigheterna är en del av folkrätten och måste skyddas.

Vi uttrycker vår yttersta solidaritet med det ukrainska folket och människorättsförsvarare i båda länderna under denna ansträngda tid. Vi bevakar situationen i regionen och arbetar bland annat genom vår Akutfond som stöttar människorättsförsvarare i fara.

Läs mer och stöd arbetet här

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS