EU-parlamentet fortsätter kräva åtgärder mot Polen och Ungern

Parlamentet debatterar idag återigen hur Polen och Ungern respekterar rättsstatens principer. I bakgrunden finns hotet om att dra in ländernas EU-bidrag för att de bryter mot rättsstatens principer. Hotet aktualiserades i april i år när kommissionen sa att den inleder ett sådant förfarande mot Ungern.

På torsdag kommer parlamentet att rösta om ett uttalande för att sätta press på Sverige och de andra medlemsländerna i ministerrådet att gå vidare med processen.

Malin Björk (V), EU-parlamentariker, kommenterar.

I Polen och Ungern undergräver den politiska majoriteten det rättsliga oberoendet, stänger media, tar kontroll över högre utbildning och kulturinstitutioner, tystar civilsamhället och attackerar människors grundläggande rättigheter.

De som betalar det högsta priset är de som känner hatretoriken på sin hud, kvinnor som ser sina rättigheter attackerade, mina lesbiska systrar, hela min HBTQ-familj, etniska minoriteter, romer och migranter. Det gör alltid ont, det minimerar alltid människors liv, det är potentiellt mycket farligt.

Jag vill att EU använder sina befogenheter. Att ministerrådet går vidare med skarpa rekommendationer i processen för artikel 7, att vi prioriterar demokrati och rättsstaten och att vi skapar nya sätt att skydda demokratin, avslutas pressmeddelandet.

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS